Tyrkiet slår fast: Det var kemiske våben

Flere ofre fra angrebet i Idlib er blevet behandlet i Tyrkiet. Obduktioner slår fast, at der blev anvendt kemiske våben. Det syriske styre afviser at stå bag.

Mindst 86 har ifølge gruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder mistet livet i et gasangreb i den syriske provins Idlib. Scanpix/Mohamed Al-bakour Fold sammen
Læs mere

Der er fundet spor af kemiske våben i ligene efter et angreb på en syrisk by i provinsen Idlib tirsdag.

Og det bekræfter, at der blev udført et angreb med kemiske våben, oplyste Tyrkiets justitsminister torsdag ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Mindst 86 mistede livet, heriblandt 30 børn, lyder den seneste melding fra den britisk baserede organisation Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Derudover er over hundrede blevet såret.

Flere end 32 af de ramte blev fragtet over grænsen til Tyrkiet for at blive behandlet, og her mistede tre livet ifølge tv-stationen NTV.

»Som et resultatet af de obduktioner, der er foretaget, kan vi fastslå, at kemiske våben blev anvendt,« sagde justitsminister Bekir Bozdag.

Ifølge nyhedsbureauet AFP tilføjede ministeren uden yderligere forklaringer:

»Den videnskabelige efterforskning bekræfter også, at Assad (Syriens præsident, red.) har brugt kemiske våben.«

Angrebet fandt sted tirsdag. Det beskrives som et af de værste i den foreløbig seks år lange krig i Syrien.

Der er tvivl om, hvem der står bag gasangrebet. De fleste lande i Vesten peger på, at Syrien og regimets præsident, Bashar al-Assad, står bag. Men den syriske regering afviser.

Landets udenrigsminister, Walid al-Moualem, sagde torsdag, at den syriske hær ikke har brugt og ikke vil bruge kemiske våben mod »vores folk« eller »terrorister«.

Walid al-Moualem understreger, at den syriske regering fordømmer brugen af kemiske våben.

Rusland, der er Syriens allierede, hævder, at syriske kampfly ramte et lager, hvor oprørere havde opbevaret kemiske våben.

Men den forklaring er imidlertid blevet afvist af de syriske oprørere.

Talsmanden for Kreml, Dmitri Peskov, advarede torsdag mod at drage forhastede konklusioner og tilføjede, at amerikanerne ikke har uafhængige beviser for, hvad der skete.

Angrebet resulterede onsdag i et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd.

Mødet sluttede dog, uden at rådet blev enige om at foretage sig noget.

Rusland havde på forhånd meddelt, at det ikke kunne stemme for en resolution.

/ritzau/dpa