Tyrkiet sendte 400.000 beskyttelsesdragter til briterne: Ingen af dem kan bruges

For 14 dage siden var britiske læger så desperate i deres behov for værnemidler mod coronavirussen, at de blev bedt om at genbruge masker og beskyttelsesdragter. Så kom hjælpen i form 84 ton værnemidler fra Tyrkiet. Men store dele af lasten kan ikke bruges.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Fold sammen
Læs mere

Storbritannien havde en desperat mangel på værnemidler i kampen mod coronavirus, indtil Tyrkiet sendte fragtfly fyldt med ansigtsmasker og beskyttelsesdragter til de britiske sygehuse.

Men 400.000 af beskyttelsesdragterne kan ikke bruges, skriver The Guardian. De lever ikke op til det britiske sundhedsvæsens standarder.

Derfor står lasten fra fragtflyet stadig opmagasineret tæt på Heathrow-lufthavnen knap to uger efter, at den nåede frem. Lasten skal formentlig sendes tilbage til Tyrkiet.

I mangel på beskyttelsesdragter er sundhedspersonalet på de britiske hospitaler blevet opfordret til at iføre sig forklæder som dette. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall/Reuters/Ritzau Scanpix.

For 14 dage siden var manglen på værnemidler ellers så stor, at lægernes og sygeplejerskernes fagforeninger opfordrede dem til ikke at gå på arbejde.

Fra Public Health England, den engelske pendant til Sundhedsstyrelsen, havde det kort forinden lydt, at sundhedspersonalet i mangel af bedre måtte bruge de værnemidler, de allerede havde brugt én gang.

Hvis ikke de kunne iføre sig beskyttelsesdragter, måtte de bruge forklæder som en nødløsning, lød det i øvrigt.

Det var den situation, der hurtigt fik boligminister Robert Jenrick til at annoncere, at 84 ton værnemidler nu var på vej til Storbritannien fra Tyrkiet – og at der altså var 400.000 beskyttelsesdragter om bord på flyet.

Sådan forholdt det sig imidlertid ikke. Flyet blev forsinket, og da det endelig kom, viste det sig kun at indeholde en tiendedel af de værnemidler, som Storbritannien havde bedt om.

Da hele lasten endelig var nået frem, viste det sig så, at store dele af den ikke var brugbar.

I mellemtiden er læger og sygeplejerske begyndt at skaffe deres egne værnemidler, skriver BBC. En meningsmåling fra British Medical Association viser, at næsten halvdelen af Storbritanniens læger selv har måttet skaffe værnemidler – eller har fået donationer fra privatpersoner.

Den britiske regering har flere gange fået kritik for sin håndtering af coronakrisen. Mens private firmaer som Rolls-Royce og Dyson er blevet sat til at producere lungemaskiner, er endnu ingen firmaer nået i mål med opgaven.

Samtidig har regeringen fire dage i træk ikke formået at teste de 100.000 personer, som det ellers er meningen, der skal testes hver dag, skriver The Guardian.

Tirsdag blev Storbritannien det land i Europa, der har registreret flest coronarelaterede dødsfald. Over 30.000 personer er døde i landet efter at have fået den smitsomme virus.

Ifølge The Daily Mail blev forsendingen af tyrkiske værnemidler sendt i små kasser om bord på flere fragtfly. På kasserne stod det 13. århundredes sufi-poet Jalaluddin Rumi citeret:

»Efter håbløshed kommer så meget håb, og og efter mørke skinner solen meget stærkere.«

Tyrkiet har også sendt værnemidler til både Italien og Spanien.