Tyrkiet provokerer Grækenland: »Der er stor fare for, at det kan udløse reel krig«

Efter at Grækenland afviste at udlevere otte flygtede soldater til Tyrkiet, dukkede et tyrkisk flådefartøj op i græsk farvand ved øen Imia.

Skibe fra den tyrkiske flåde sejlede mandag ind i græsk farvand. Fold sammen
Læs mere

Søndag formiddag blussede Grækenlands og Tyrkiets farlige fjendskab op igen. Et lille tyrkisk krigsskib sejlede ind i græsk farvand, og det var nok til at få det græske militær i højeste alarmberedskab.

Det tyrkiske krigsskib, udrustet med missiler, kanoner, torpedoer, flere marinesoldater og chefen for generalstaben, Hulusi Akar – begav sig søndag ind i græsk farvand tæt på øen Imia. Et græsk krigsskib konfronterede tyrkerne med, at de brød de internationale farvandslove og bad dem om at vende om – og det gjorde de så efter syv minutter ifølge det græske forsvarsministerium.

Tyrkiets valg af område til territoriums- markering er svært at finde tilfældigt. Den græske ø Imia, der i Tyrkiet bliver kaldt Kardak, er nemlig historisk et betændt konfliktpunkt mellem Tyrkiet og Grækenland. For 21 år siden udbrød der næsten krig over spørgsmålet om, hvem øen tilhører, da begge landes flåder mødtes. Men efter massivt pres fra USA trak begge lande sine tropper tilbage.

Siden har Tyrkiet proklameret, at 16-18 af de græske øer i virkeligheden er tyrkiske, og i december sidste år sagde den tyrkiske udenrigsminister, at Imia er tyrkisk territorium.

»Det her er ikke sidste gang, vi vil se, at Tyrkiet provokerer os på denne måde, og der er stor fare for, at det kan udløse reel krig om øerne,« forklarer Georgos Margaritis, der er professor i statskundskab ved Thessaloniki Universitet, til Berlingske og forklarer, at der ikke er langt fra provokation til krig, hvis der pludselig er én, der bliver grebet af stemningen og får affyret et skud.

Episoden kommer, efter at Grækenlands højesteret i sidste uge besluttede ikke at udlevere otte tyrkiske soldater til Tyrkiet – selvom præsident Recep Tayyip Erdoğan havde anmodet om det. De flygtede soldater er anklaget for at have deltaget i sidste års mislykkede militærkup mod præsidenten. Alle nægter sig skyldige og søger politisk asyl i Grækenland. Til græske medier fortæller de græske myndigheder, at de ser episoden som en provokation og en advarsel fra Tyrkiet på grund af Højesterets dom i sidste uge.

Den tyrkiske flåde tog billeder af episoden, som den lagde på sin hjemmeside, og skrev her, at den tyrkiske chef for generalstaben vil øge indsatsen for at beskytte Tyrkiet til lands, til vands og i luften.

Maria Arcel er journalist og skriver i Berlingske fra Grækenland