Tyrkiet overvejer veto mod Fogh

Tyrkiet vil i de kommende dage tage stilling til et eventuelt veto mod statsminister Anders Fogh Rasmussen som Nato-generalsekretær.

Tyrkiets premierminister Tayyip Erdogan på plakaten i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mustafa Özer

Tyrkiet vil måske blokere for, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bliver den næste generalsekretær i Nato på grund af hans holdninger over for Ankara og på grund af tegningssagen, siger en tyrkisk embedsmand i Bruxelles til nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer efter, at den amerikanske regering har meddelt Nato, at USA vil støtte Fogh Rasmussen som ny generalsekretær i alliancen. Men Tyrkiets samtykke kan blive afgørende.

Den tyrkiske embedsmand siger, at Ankara i de kommende dage vil tage stilling i sagen.

- Det kan komme til et veto. Vi må se, siger den tyrkiske kilde, som ønsker at forblive anonym.

Tegninger og tv-kanal er i vejen
Det er tidligere blevet understreget, at den danske statsminister ikke er Tyrkiets favorit. Langtfra. Tyrkerne har hverken glemt Anders Fogh Rasmussens håndtering af Muhammedkrisen eller regeringens modvilje mod at lukke den kurdiske tv-station ROJ TV, som Tyrkiet - og USA - hævder er finansieret af den kurdiske terrororganisation, PKK.

Udlandsredaktørerne ved de to store tyrkiske aviser Sabah og Radikal mener, at premierminister Recep Tayyip Erdogan er tvunget til at modsætte sig Anders Fogh Rasmusssen kandidatur.

- Tegningssagen har flere dimensioner end blot Tyrkiet. På et tidspunkt, hvor Nato påtager sig øget ansvar i Afghanistan og Pakistan, er det ikke det rigtige, at alliancen får en generalsekretær med en kritisabel holdning til millioner af muslimer, siger kilden til Reuters.

Foretrækker canadier
Den tyrkiske embedsmand siger, at Ankara ville foretrække at se den canadiske forsvarsminister, Peter MacKay, i Nato-jobbet.

Polen anser ifølge nyhedsbureauet Tass heller ikke Nato-spørgsmålet som afgjort. Det fremgår af udtalelser fra det polske udenrigsministeriums pressechef, Piotr Paskowski, i weekenden.

- Der er fortsat konsultationsrunder i gang om en ny Nato-generalsekretær, og Polen deltager i dem, sagde han, da det var kommet frem, at USA støtter Fogh Rasmussen fremfor den polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorski.