Tyrkiet opgiver modstanden mod Fogh

Opdateret 12.22: En alvorlig diplomatisk knast er nu tilsyneladende høvlet af i spillet om at placere Anders Fogh Rasmussen som NATOs generalsekretær. Tyrkiet roser nu den danske statsminister.

Fogh er en af de vigtigste statsministre i Europa, siger Tyrkiets præsident Abdullah Gül (til højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP & Sebastien Pirlet/Reuters

Anders Fogh Rasmussen (V) er nu tilsyneladende så tæt på at blive NATOs generalsekretær, som han kan blive. Tyrkiet har ind til nu været særdeles kritisk overfor den danske statsminister, men i Bruxelles tog den tyrkiske præsident Abdullah Gül et afgørende skridt for Fogh.

»Vi er ikke imod nogen personer, heller ikke Rasmussen, hvis han bliver kandidat«, sagde Abdullah Gül ifølge politiken.dk på et pressemøde i Istanbuls Kulturcenter i Bruxelles, og han tilføjede, at Anders Fogh Rasmussen »er en af de vigtigste og mest succesrige statsministre i Europa«.

Anders Fogh Rasmussen er en kontroversiel figur i Tyrkiet på grund af de danske Muhammed-tegninger og på grund af, at den kurdiske TV-station Roj TV sender fra København. Tyrkerne mener, at TV-stationen er talerør for den kurdiske oprørsbevægelse PKK og har raset over, at Fogh ikke vil lukke den.

Diplomatiske kilder har gentagne gange bekræftet, at det er Tyrkiet, der har haft den sidste og afgørende modstand mod Anders Fogh Rasmussen, men det har samtidig været vurderingen, at problemet ikke var større, end at det kunne løses. Det skyldes blandt andet at Anders Fogh Rasmussen støttes af Tyskland, Storbritannien og Frankrig, ligesom USA skulle være klar til at sætte Fogh i spidsen for NATO.

Kilder i København oplyser, at Polen også har indvendinger mod Anders Fogh Rasmussen, men under EU-topmødet i sidste uge havde Fogh samtaler med polakkerne, og det står nu klart, at de ikke vil blokerer for hans kandidatur.

Foghs tidligere spindoktor Michael Kristiansen siger til TV2 News, at man nu må anse jobbet for at være en realitet:

»For mig at se er det sidste forhindring, der er ryddet af vejen,« siger han.