Tyrkiet og USA varsler omfattende offensiv mod IS

Amerikanerne er ved at sende ubemandede droner og jagerfly til Tyrkiet. De to landes luftvåben vil om kort tid indlede en stor offensiv mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: SULTAN KITAZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En omfattende luftoffensiv er på vej mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Sådan lyder meldingen onsdag fra den tyrkiske udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»Vi er opmærksomme på, at bemandede og ubemandede amerikanske fly ankommer, og sammen vil vi snart starte en omfattende offensiv mod Islamisk Stat,« siger udenrigsministeren under et besøg i Malaysia.

For et par uger siden meldte Tyrkiet sig ind i den amerikanskledede koalition, der bekæmper IS i Syrien med daglige flyangreb. Det skete, efter at terrorbevægelsen havde gennemført en terroraktion mod en gruppe unge politiske aktivister i en by på grænsen til Syrien. 32 blev dræbt.

Efter at have holdt sig på sidelinjen i konflikten gav Tyrkiet også amerikanerne tilladelse til at bruge Incerlik-luftbasen i det sydøstlige Tyrkiet som platform for angreb mod IS i Syrien.

USA og Tyrkiet arbejder ud fra en overordnet plan om at yde luftstøtte til moderate syriske oprørere, der er blevet trænet i Tyrkiet, og formentlig også om en angrebsplan, der skal trænge Islamisk Stats styrker tilbage fra grænseregionen op mod Tyrkiet.

Formålet er at skabe en humanitær korridor, der vil gøre det muligt at sende en del af de op mod to millioner flygtninge, der opholder sig i Tyrkiet, tilbage til Syrien.

Første del af planen er dog kommet skidt fra start.

USA erkendte tirsdag, at fem af de oprørere, der har været gennem træningsprogrammet, blev fanget af Islamisk Stat, efter de var vendt tilbage til Syrien. Samtidig er det kommet frem, at interessen blandt oprørerne for at deltage i kamptræningen har været yderst beskeden.