Tyrkiet og USA tager hul på fælles patruljer i Syrien

Tyrkiske kampvogne har tilsluttet sig amerikanske styrker i en sikkerhedszone i det nordøstlige Syrien.

En række tyrkiske kampvogne krydsede søndag grænsen til Syrien og tilsluttede sig USA i en planlagt sikkerhedszone i det nordøstlige Syrien. Murad Sezer/Reuters Fold sammen
Læs mere

Tyrkiet og USA har søndag for første gang iværksat fælles patruljering i en planlagt sikkerhedszone i det nordøstlige Syrien.

Det oplyser Tyrkiets statslige nyhedsbureau, Anadolu.

Tiltaget er et forsøg på at dulme spændinger mellem Tyrkiet og USA.

Tyrkiet håber, at sikkerhedszonen vil holde syriske kurdiske styrker væk fra den tyrkiske grænse. De kurdiske styrker betragtes af Tyrkiet som en trussel, mens de er USA's allierede i kampen mod den militante gruppe Islamisk Stat.

Zonen skal ifølge Tyrkiet være mindst 30 kilometer dyb fra den tyrkiske grænse for at holde de kurdiske styrker på afstand.

Journalister fra nyhedsbureauet AP bevidnede søndag godt ti tyrkiske kampvogne tilslutte sig en amerikansk gruppe af kampvogne.

Ifølge nyhedsbureauet Anadolu er der tale om seks kampvogne. De kørte søndag fra den tyrkiske grænseby Akcakale til syriske Tell Abyad.

De amerikanske og tyrkiske styrker tog herefter sammen afsted anført af de amerikanske styrker. Mindst en helikopter var også i luften.

Det tyrkiske forsvarsministerium bekræfter, at de fælles patruljer er indledt.

Tyrkiet advarede torsdag om, at landet ville overveje at »åbne sine porte« og tillade syriske flygtninge adgang til landet, hvis ikke der oprettes en sikkerhedszone. Det ville give flygtningene en vej ind i det vestlige Europa.

Tyrkiet har siden 2011 taget imod 3,6 millioner flygtninge fra Syrien.

Krigen i Syrien har ifølge nyhedsbureauet AFP kostet mere end 370.000 livet, siden den brød ud for over otte år siden.

/ritzau/AP