Tyrkiet og Rusland går sammen om at bekæmpe IS og kurdere

Præsident Erdogans talsmand siger, at det er ukorrekt at tale om en udrensning i Tyrkiet efter kupforsøg.

Ankara. En talsmand for den tyrkiske præsident siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at et nyt tyrkisk-russisk samarbejde omfatter bekæmpelse af militante kurdere og Islamisk Stat.

Samarbejdet blev aftalt ved et møde mellem den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan og den russiske præsident, Vladimir Putin, i Sankt Petersborg tirsdag.

Mødet mellem de to ledere har skabt bekymring i de europæiske hovedstæder, hvor der er bekymring for, at regeringerne i Ankara og Moskva vil bruge deres nye tilnærmelse til at lægge pres på Nato.

Talsmanden Ibrahim Kalin siger også, at det er for tidligt at sige, hvorvidt en politisk overgang i Syrien er mulig på nuværende tidspunkt.

Præsident Erdogans talsmand siger desuden, at det er ukorrekt for vestlige medier at tale om, at der finder en udrensning sted i Tyrkiet efter det mislykkede militærkup.

Han siger, at Erdogan forsøger at skabe enhed i landet.

Tyrkiet og Rusland er også nået til enhed om at danne en investeringsfond, som skal styrkede båndene mellem de to lande og den russiske turisme i nabolandet.

Fra tyrkisk side er der blevet udtrykt skuffelse over Vestens reaktioner på det militære kupforsøg den 15. juli. Tyrkiske embedsmænd siger, at de allierede i Nato har udvist langt mere bekymring over de efterfølgende indgreb i Tyrkiet efter kuppe end selve det mislykkede kup.

- Desværre har EU begået nogle alvorlige fejl. De klarede ikke prøven efter kuppet. De er optaget af anti-tyrkiske følelser, siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, til statslige medier i Ankara.

- Vi har arbejdet meget hårdt mod et EU-medlemskab i de seneste 15 år. Vi har aldrig tigget, men vi har arbejdet meget, meget hårdt. Nu siger to ud af tre tyrkere, at vi skal indstille forhandlingerne med EU, siger han.

/ritzau/Reuters