Tyrkiet og Israel på vej mod at afslutte årelang strid

Tyrkiet har indgået kompromis med Israel i sagen om drab på Gaza-aktivister for seks år siden, siger kilde.

FILES-TURKEY-ISRAEL-DIPLOMACY
I maj 2010 sejlede skibet Mavi Marmara fra Tyrkiet med kurs mod Gaza med nødhjælp. Skibet blev bordet af israelske specialstyrker og ti tyrkiske aktivister blev dræbt. Det resulterede i et iskoldt forhold mellem Tyrkiet og Israel. Her anløber skibet til havnen i Istanbul i december 2010. Scanpix/Mustafa Ozer Fold sammen
Læs mere

Jerusalem. Israel og Tyrkiet indgik søndag en aftale, der skal afslutte en årelang strid og genetablere normale forbindelser mellem de to lande.

Det oplyser en højtstående israelsk embedsmand. Han tilføjer, at detaljerne i aftalen vil blive præsenteret mandag.

Forholdet mellem Tyrkiet og Israel blev iskoldt, efter en israelsk aktion i 2010 kostede ti tyrkiske aktivister livet om bord på et fartøj, der ville sejle nødhjælp til Gazastriben.

I de seneste måneder har begge sider arbejdet på at få aftalen i hus. Israel vil gerne have en kunde mere at eksportere gas til, og Tyrkiet har en interesse i at normalisere forholdet til Israel for at få øget indflydelse i regionen, siger iagttagere.

USA har også lagt pres på begge lande for at lægge striden bag sig, fordi det regionale samarbejde er vigtigt for amerikanerne i kampen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Tyrkiet har fremsat en række krav for at nærme sig Israel igen. Først og fremmest ville tyrkerne have en undskyldning og en kompensation, noget som Israel i det store hele har levet op til.

Tyrkiets tredje hovedkrav, at Israel ophæver blokaden mod Gazastriben, er mere kompliceret, men på det seneste har der været meldinger om, at parterne er nået frem til et kompromis.

Det indebærer blandt andet, at Israel vil tillade, at et hospital bygges færdigt i Gaza, samt at der kan bygges endnu et kraftværk og et afsaltningsanlæg til fremstilling af drikkevand.

Den israelske avis Haaretz skriver, at Tyrkiet har lovet at forhindre, at den palæstinensiske Hamas-bevægelse udfører handlinger mod Israel fra tyrkisk jord.

/ritzau/AFP