Tyrkiet og Grækenland ønsker Nato-hjælp i flygtningekrise

Nato-mission skal angiveligt både være med til at skabe overblik og fange menneskesmuglere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles: Tyrkiet og Grækenland er angiveligt blevet enige om at bede Nato om at iværksætte en mission, der skal overvåge strømmen af flygtninge og migranter i Det Ægæiske Hav, der adskiller de to lande.

Samtidig skal missionen bekæmpe menneskesmuglere, siger en højtstående embedsmand i den tyske regering til nyhedsbureauet Reuters.

- Både Tyrkiet og Grækenland beder Nato om at danne et overblik over situationen sammen med de nationale kystvagter og Frontex, siger embedsmanden, der ønsker at være anonym, med henvisning til EU's grænseagentur.

Trods en aftale mellem EU-medlemslandene og Tyrkiet om at begrænse antallet af flygtninge og migranter, der kommer til Europa, fortsætter mennesker i stort antal med at komme til græske øer.

Tidligere på ugen overraskede Tyskland og Tyrkiet ved at sige, at de ville tage emnet op i Nato-regi.

Tyrkiet skulle ifølge den tyske embedsmand også have sagt, at det er parat til at tage imod flygtninge, der bliver reddet i Det Ægæiske Hav eller samles op af eventuelle Nato-folk på deres vej mod Grækenland.

Planen er angiveligt, at Nato skal give informationer videre til tyrkiske myndigheder, der så kan gå efter at anholde menneskesmuglere og bagmænd.

- Det er ikke Natos kompetenceområde at stoppe flygtningebåde eller sende dem tilbage, siger den tyske kilde til Reuters.

Nato-allierede har allerede indsat skibe i den østlige del af Middelhavet som led i at beskytte Tyrkiet mod raketter fra Syrien samt russiske krænkelser af det tyrkiske luftrum.

/ritzau/Reuters