Tyrkiet ønsker dansk hjælp i EU

Tyrkerne kan være færdige med at tilpasse sig et EU-medlemskab i 2014 og satser på, at det danske EU-formandskab i 2012 kan sætte fart i forhandlingerne. Det siger den tyrkiske cheforhandler

»Danmark er et land, der værdsætter menneskerettighederne og kan vise resten af EU, at Europa ikke er en kristen klub,« siger Tyrkiets EU-chefforhandler, Egemen Bagis. Fold sammen
Læs mere
Foto: BALAZS MOHAI

I 2014 kan Tyrkiet have al den lovgivning og de forfatningsændringer på plads, som er nødvendige for at blive medlem af EU. Det fastslår Tyrkiets EU-chefforhandler, Egemen Bagis, der i disse dage besøger Danmark.

»Hvis vi kan få en dato af EU for medlemskab, kan vi gøre vores hjemmearbejde endnu hurtigere. En dato vil være stærkt motiverende. I øjeblikket mister vi motivationen, fordi der fortsat kommer negative signaler til Tyrkiet fra en række EU-lande,« siger Egemen Bagis, der satser på, at Danmark kan puste liv i de igennem længere tid strandede optagelsesforhandlinger.

»Danmark har EU-formandskabet i 2012, og vi kender Danmark som en meget pragmatisk og praktisk anlagt nation. Vi ved, at Danmark er i stand til at gøre regnebrættet op uden at lade sig forstyrre af følelser og finde ud af, om det er bedst at have Tyrkiet inden for eller uden for EU. Danmark er et land, der værdsætter menneskerettighederne og har været objektivt i mange internationale spørgsmål, og vi mener, at Danmark kan vise resten af EU, at Europa ikke er en kristen klub,« påpeger den tyrkiske chefforhandler.

Han understreger, at Tyrkiet på mange afgørende områder kan blive en gevinst for EU. Den tyrkiske økonomi stormer derudad med misundelsesværdige høje vækstrater, Tyrkiet har den arbejdskraft, som mange EU-lande kommer til at mangle. Tyrkiet kan bidrage til EUs sikkerhed, og endelig kan Tyrkiet sikre de eksisterende EU-lande en stabil energiforsyning.

Tyrkiet fyldt med energi

»Europa har en energikrise, og den er Tyrkiet bedst til at løse. 70 procent af den energi, som Europa har brug for, befinder sig syd, nord eller øst for Tyrkiet, og Tyrkiet er afgørende, hvis Europa skal have adgang til disse ressourcer via rørledninger eksempelvis,« siger Egemen Bagis.

Men allerede i dag går energiforsyningerne til Europa via Tyrkiet. Hvilken forskel vil det gøre, at Tyrkiet bliver medlem af EU?

»Vi står i dag for en del af forsyningerne til Europa. Men der er jo andre markeder, der gerne vil have de ressourcer, som Tyrkiet har adgang til. Som medlem af EU ville Tyrkiet føle et yderligere ansvar for, at EU er det rigtige marked for disse energiforsyninger.«

Har I sagt til EU, at tyrkisk medlemskab er en forudsætning for, at Tyrkiet vil hjælpe Europa med en stabil forsyning af energi?

»Jeg siger ikke, at det er en forudsætning. Jeg siger bare, at det vil styrke min motivation. Tyrkiet er et demokratisk land, og folk træffer deres valg. Og så siger jeg, at Europa skal være ærlig og fair. Siden 1959 har der været mere end et dusin ministerbeslutninger, der lover Tyrkiet medlemskab,« understreger Egemen Bagis, der beskylder EU-landene - i hvert fald de mest EU-skeptiske - for at bruge Cypern til at blokere for fremskridt i forhandlingerne med Tyrkiet.

Den delte østat, men reelt kun den sydlige græsk-talende del, blev medlem af EU i 2002 under dansk formandskab, og det giver tyrkerne store problemer, fordi de græske cyprioter nu har en slags vetoret over for Tyrkiet. Egemen Bagis ser derfor gerne, at det danske EU-formandskab får bakset de græske cyprioter på plads.

»Det vil virkelig være velkomment, hvis Danmark kunne lukke den kasse med orm, som blev åbnet her i København,« siger Egemen Bagis.