Tyrkiet kræver milliarder fra EU med det samme

Tyrkiet skruer bissen på i forhandlingerne med EU om håndteringen af flygtningekrisen og kræver en flygtningefond på godt 22 milliarder kroner.

Tyrkerne har ifølge kilder i EU-Kommissionen krævet, at EU nu sætter handling bag ordene ved at invitere til topmøde og lave en juridisk bindende struktur for en sådan støttefond. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VALLETTA: Tabeller med store tal har det med at afskrække EUs stats- og regeringschefer, uanset om det er tal for fordeling af asylansøgere eller penge, der skal op af lommen. Netop hjemvendt fra Tyrkiet har EU-Kommissionen på torsdagens EU-topmøde fremlagt en plan for en flygtningefond, der skal hjælpe Tyrkiet med tre milliarder euro eller godt 22 milliarder kroner over de kommende to år, så landet kan håndtere de flere end to millioner syriske flygtninge i Tyrkiet.

Og EU-Kommissionen spiller uhyre konkret ud med en liste over, hvor mange penge hvert eneste EU-land skal lægge på bordet. Kommissionen kommer selv med 0,5 milliarder euro, mens de 28 EU-lande skal bidrage med 2,5 milliarder euro, og Kommissionen foreslår, at pengene hentes via den samme fordelingsnøgle, som bruges til EU-budgettet.

Det vil sige, at Danmarks andel på 1,92 procent svarer til 48 millioner euro eller ca. 358 millioner kroner.

Samtidig vil Tyrkiet hurtigt have et topmøde med EU om den fælles handlingsplan. Udover milliardfonden vil Tyrkiet have, at der skal åbnes nye kapitler i landets fastfrosne optagelsesforhandlinger med EU, ligesom der skal skub i forhandlingerne om visumfri rejser for tyrkere til EU.

Tyrkerne har ifølge kilder i EU-Kommissionen krævet, at EU nu sætter handling bag ordene ved at invitere til et sådan topmøde og lave en juridisk bindende struktur for en sådan støttefond.

Løkke: God ide med milliardfond til Tyrkiet

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræfter, at et topmøde sandsynligvis kommer inden for et par uger, mens det straks bliver sværere at finde de mange penge, som dog vil være godt givet ud, ifølge statsministeren.

»Der er bred opbakning til at lave en aftale om, hvordan vi arbejder sammen om at tage presset af på Europa og gøre det muligt for Tyrkiet at løse den her opgave. Det kræver penge, og ja, nogle beløb har været nævnt, og nu er der så en opgave med at finde ud af, hvordan det kan finansieres,« siger Lars Løkke Rasmussen umiddelbart efter topmødet med et smil på læben, der afslører, at det ikke bliver nemt.

Men flygtningefonden er en rigtig god ide, mener statsministeren:

»I sidste ende er det landene, som kommer til at betale det her. Men man skal huske på, at de alternative omkostninger ved ikke at få en plan, altså ved ikke at få det her under kontrol, det vil være et fortsat voldsomt pres på hele Europa, som vil sætte sig lidt forskelligt på landene, men i alle landene vil betyde, at man bliver presset på sin økonomi, og så er det klogere at investere upfront.«

Da det er store summer, som er på spil, kan en model være at modregne det i den årlige regulering af landenes indbetalinger til EU, men hvor meget der kan findes på den måde, og om alle kan acceptere den model, står endnu ikke klart.

»Forhandlingerne med Tyrkiet skrider godt fremad, men vi har lidt problemer med finansieringen,« siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, efter topmødet.

En række af de største EU-lande med Tyskland i spidsen er villige til at gå meget langt for hurtigt at få en aftale på plads med tyrkerne, som skal bremse tilstrømningen af ikke mindst syriske flygtninge, som kommer fra Tyrkiet og ind i EU.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der leder topmøderne, gjorde også sit inden topmødet for at understrege alvoren og hasten.

»Vi er i kamp mod tiden for at redde Schengen,« sagde Tusk med reference til, at også Sverige nu har indført midlertidig grænsekontrol.

Efter torsdagens topmøde fremhæver Tusk netop partnerskaber som det, der arbejdes på med tyrkerne, som et af de afgørende elementer, hvis de ydre grænser skal beskyttes bedre, og Schengen skal reddes.

Torsdagens topmøde har været en uformel samling i kølvandet af EU-Afrika-topmødet i Maltas hovedstad Valletta. Fire stats- og regeringschefer manglede til topmødet, som ikke har taget nogle formelle beslutninger.