Tyrkiet kommer Qatar til undsætning med soldater

Tyrkiet benytter det diplomatiske brud mellem Qatar og fem arabiske lande til at styrke samarbejdet med Qatar.

Tyrkiet sender tropper til Qatar, fordi de to lande har meget tilfælles. En af de ting Tyrkiet og Qatar er enige om, er at bevare et pragmatisk forhold til det iranske præstestyre. Her ses Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan med Irans udenrigsminister Javad Zarif i Ankara. 7. juni 2017. / AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / YASIN BULBUL Fold sammen
Læs mere
Foto: YASIN BULBUL

MELLEMØSTEN: Mens spændingerne tager til mellem Qater og fem arabiske lande, træder Tyrkiet frem som Qatars bedste regionale ven.

Blot to dage efter fem arabiske lande frøs de diplomatiske forbindelser til Qatar med beskyldninger om terrorfinansiering, er det Tyrkiet, der kommer Qatar til undsætning.

I løbet af onsdag ratificerede det tyrkiske parlament sin allerede eksisterende forsvarsaftale med Qatar, hvilket muliggør udstationering af tyrkiske soldater i Qatar.

Samtidig siger Mehmet Büyükekşi, formand for det tyrkiske handelsråd, til Reuters, at Tyrkiet står klar til at levere de produkter, Qatar måtte komme til at mangle i nær fremtid.

»Det viser, at Tyrkiet ser sin forsvarsknytning til Qatar som en uundværlig del af sin strategiske rolle i regionen,« siger den tyrkiske forsvarsanalytiker, Can Kasapoglu, til al-Jazeera.

I 2014 indgik Tyrkiet og Qatar en aftale, der gav Tyrkiet lov til at bygge en militærbase i Qatar. I øjeblikket er der, ifølge al-Jazeera, omkring 200 tyrkiske soldater på basen.

Can Kasapoglu mener ikke, den tyrkiske beslutning om at hjælpe Qatar skal ses som en stillingtagen i konflikten mellem Qatar og de arabiske lande. Men snarere som et udtryk for, at Tyrkiet sætter pris på Qatar.

»Mens Tyrkiet værdsætter sit forhold til Qatar, og erklærer sig uenig i den politiske vision Saudi Arabien forsøger at påtvinge den lille indflydelsesrige stat, er man ikke villig til at tage en frontal kamp med Saudi-Arabien,« siger han.

Saudi-Arabien, Egypten, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Yemen har fastfrosset de diplomatiske forbindelser til Qatar. De fem lande beskylder Qatar for at støtte terror og for at læne sig op ad Iran.

Som følge har alle landene lukket luftrummet for fly til og fra Qatar, og Saudi-Arabien har lukket sin landegrænse til Qatar. Det betyder, at de saudiske dagligvarer og produkter, der udgør op til 40 procent af Qatars import, ikke længere når frem til Qatar.

Ideologisk set har Tyrkiet og Qatar meget tilfælles. Begge lande støtter aktivt Det Muslimske Broderskab og den palæstinensiske Hamas-bevægelse. Hamas har kontorer i begge lande. De støtter også dele af den syriske opposition, der kæmper mod den syriske præsident Bashar al-Assads regime.

Og endelig forsøger begge lande at undgå at slutte sig til rækken af de mere dogmatiske lande, hvad angår forholdet til Iran.