Tyrkiet-kender: Vælgermøder vigtig for Erdogans magtbase

Erdogan ser et angreb på hans magtbase, når europæiske lande aflyser vælgermøder, forklarer Tyrkiet-kender.

Vælgermøder for tyrkere i blandt andet Tyskland, Holland og Belgien skal hjælpe Erdogan med at centrere magten i Tyrkiet om sig selv. Derfor farer præsidenten sådan i flint, når europæiske lande aflyser dem. Scanpix/Ozan Kose Fold sammen
Læs mere

København. Vælgermøder for tyrkere i blandt andet Tyskland, Holland og Belgien skal hjælpe Erdogan med at centrere magten i Tyrkiet om sig selv. Derfor farer præsidenten sådan i flint, når europæiske lande aflyser dem.

Både Holland og Tyskland har tiltrukket sig skarp kritik fra den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, efter en række aflyste vælgermøder og en inddragelse af den tyrkiske udenrigsministers landingstilladelse.

Derfor er det ikke tilfældigt, at præsidenten farer i flint, forklarer den tidligere eksterne lektor ved Københavns Universitet Mathias Findalen.

Vælgermøderne sker forud for en forfatningsafstemning i Tyrkiet. Her skal tyrkerne stemme om, hvorvidt mere magt skal flyttes over til præsidenten.

»Man vil nedlægge det parlamentariske system. Man vil fjerne premierminister-posten og flytte al magt over til præsidenten,« siger Mathias Findalen.

»Han vil komme til at bestemme, hvem der skal sidde i domstolene. Han kommer til at diktere meget af det, der sker i parlamentet.«

Over en million tyrkere i Europa er stemmeberettigede. Og de stemmer regner præsidenten med at bruge til at sikre sin side en sejr.

»Erdogan møder trods alt stor kritik i egne rækker. Økonomien er faldende. Man har haft 20 terrorangreb,« siger Mathias Findalen.

»Det giver nye muligheder for ham at sikre stemmer fra tyrkere i Europa.«

/ritzau/