Tyrkiet indkalder Vatikanets ambassadør efter Pavens messe

Det er ikke faldet i god jord i Tyrkiet, at paven har brugt ordet »folkedrab« om ottomanernes drab på armeniere i 1915. De tyrkiske myndigheder har i protest indkaldt Vatikanets ambassadør.

Det er ikke faldet i god jord i Tyrkiet, at paven har brugt ordet »folkedrab« om ottomanernes drab på armeniere i 1915. De tyrkiske myndigheder har i protest indkaldt Vatikanets ambassadør. Fold sammen
Læs mere
Foto: TONY GENTILE

100 år efter massakren på op mod 1,5 millioner armeniere brugte det katolske overhoved, Pave Frans, ved en messe i Rom for første gang ordet »folkedrab« om ottomanernes massedrab på armenierne i 1915.

Ordene faldt under en messe i Sankt Peters Kirken i Vatikanet i Rom, hvor 100-året for de tragiske hændelser blev markeret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mens udtalelsen har vakt taknemmelighed i Armenien, har Tyrkiet søndag valgt at indkalde Vatikanets ambassadør i hovedstaden Ankara til en snak, skriver Reuters. Tyrkiet har endnu ikke givet en officiel udtalelse til pavens kommentar, men en unavngiven embedsmand fortæller til nyhedsbureauet, at indkaldelsen af ambassadøren skal ses som en »protest« mod kommentaren om folkedrab.

Paven har i længere tid været under pres for at bruge ordet »folkedrab« offentligt, men han har indtil nu afholdt sig fra det, for ikke at fornærme Tyrkiet, hvor emnet fortsat er yderst betændt.

Det muslimske Tyrkiet erkender, at mange kristne armeniere døde i kampene med de osmanniske soldater i begyndelsen af 1915, da Armenien var en del af imperiet, der blev regeret fra Istanbul, men afviser, at hundredtusindvis af armeniere skulle være blevet dræbt i et regulært folkedrab.

Under messen i Rom sagde pave Frans, at det er nødvendigt, »ja, faktisk en pligt«, at ære de dræbte armeniers minde for ikke at give ondskaben plads igen.

»At skjule eller benægte ondskab er som at lade et sår blive ved med at bløde i stedet for at putte et plaster på det,« sagde paven ifølge Reuters.

Pave Frans tilføjede, at der i dag fortsat finder et folkedrab på kristne sted med henvisning til Syrien og Irak, hvor terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) blandt andet forfølger kristne.

Pave Frans besøgte i november sidste år Tyrkiet som led i den katolske kirkes bestræbelser på at skabe gode relationer til moderate muslimske stater.