Tyrkiet hjemkalder ambassadør efter tysk folkedrab-stempel

Den tyrkiske ambassadør i Berlin er kaldt hjem, efter tysk resolution om folkedrab på armeniere er vedtaget.

Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu (venstre), har kaldt landets ambassadør i Tyskland hjem, efter vedtagelsen i det tyske parlament af en resolution der omtaler massakrer på armeniere som folkedrab. Scanpix/Adem Altan Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiet hjemkalder landets ambassadør i Tyskland.

Det sker, efter at Forbundsdagen i Berlin torsdag har vedtaget en resolution, der betegner drab på armeniere under Første Verdenskrig som et folkedrab.

Den symbolske resolution slår fast, at osmannerne begik folkedrab på etniske armeniere fra 1915 og nogle år frem.

Den tyrkiske kanal 24TV rapporterer ifølge nyhedsbureauet Tass, at ambassadør Hüseyin Avni Karslioglu er kaldt hjem til Ankara til konsultationer.

Det bekræftes også af præsident Recep Tayyip Erdogan, som er på besøg i Kenya.

- Resolutionen, der er vedtaget i det tyske parlament, vil påvirke forholdet mellem Tyskland og Tyrkiet i alvorlig grad, siger Erdogan under sit besøg i Nairobi.

Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, kalder de tyske parlamentarikeres beslutning for "uansvarlig og uden grund".

Han sender en slet skjult henvisning til Tysklands egen dystre fortid i sin kritik af afstemningen i Forbundsdagen.

- Vejen til at lukke mørke kapitler i ens egen historie går ikke gennem en tilsmudsning af andre landes historie med uansvarlige og grundløse parlamentariske beslutninger, skriver ministeren på Twitter.

Tyrkiet har også kaldt en tysk chargé d'affaires til samtale i udenrigsministeriet i Ankara, bekræfter den tyske ambassade til nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/