Tyrkiet gør livet surt for danske soldater i krig mod Islamisk Stat

Præsident Erdogan holder Incirlik-basen, koalitionens forpost mod Islamisk Stat, uden strøm på femte døgn til stor irritation for USA.

Tilhængere af Tyrkiets præsident Erdogan i vild jubel på Taksim Pladsen i Istanbul. Imens fortsætter Erdogan udrensningerne blandt dommere, lærere og akademikere i det hele taget, der har fået forbud mod at forlade Tyrkiet. Foto: Ozan Kose/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN/KØBENHAVN: Koalitionens vigtigste base i kampen mod Islamisk Stat har siden kupforsøget fredag nat kørt på nødgeneratorerne.

Det bekræfter det danske forsvar, der har syv F-16-fly og i omegnen af 100 mand på den tyrkiske Incirlik-base, over for Berlingske. Flyoperationerne over Syrien fortsætter, og de danske fly var senest på vingerne mandag. Men sikkerhedsniveauet blandt de amerikanske soldater på stedet er hævet til »delta«, det højest mulige, som følge af den ustabile situation på og omkring basen.

Ifølge kilder i det amerikanske forsvarsministerium, der udtaler sig til CNN, overvejer USA at flytte til en base uden for Tyrkiet, med mindre forholdene forbedres.

»Vores bekymring er, at problemerne fortsætter, for så kan vi potentielt blive nødt til at foretage justeringer,« siger Peter Cook, der er talsmand for Pentagon. Med justeringer menes flytning til en anden lokalitet.

I den danske Værnsfælles Forsvarskommando i Karup oplyser chefen for Internationale Operationer, oberst Jens Lønborg, i et skriftligt svar til Berlingske, at »der arbejdes på at få genetableret fast adgang til vand og el til soldaterne«. De er dog fortsat i stand til at løse opgaverne på basen, lyder det.

På grund af »operative hensyn« vil obersten ikke oplyse, hvor længe missionen kan holdes kørende uden elektricitet og vand.

»Vi planlægger selvfølgelig efter en række scenarier, men jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvad de er, idet det er vores klare forventning, at strømforsyningen genetableres inden for en overskuelig fremtid,« skriver Jens Lønborg.

Major Karsten Marrup, Forsvarsakademiet, vurderer, at en flytning vil være et voldsomt politisk signal at sende.

»Det er kummerlige forhold, de arbejder under i øjeblikket, og naturligvis vil man helst have det anderledes. I sidste ende er det ikke Forsvarets beslutning, om man flytter eller ej. Det er en politisk beslutning. Men ingen tvivl om, at en flytning vil sende et voldsomt signal,« siger Karsten Marrup.

I Danmark afviser Forsvarsministeriet at kommentere, hvorvidt den danske regering ligesom amerikanerne har lagt pres på Tyrkiet.

Incirlik-basen er stor og bruges af den internationale koalitions kampfly, heriblandt amerikanske, tyske, saudiske og danske. Ifølge tyske og amerikanske kilder opbevares også omkring 50 amerikanske atomsprænghoveder på basen.

Værnsfælles Forsvarskommando vil ikke kommentere oplysningerne om atomvåben på basen, men det omtales i amerikanske og tyske medier som en »offentlig hemmelighed«, at amerikanske atomvåben har været opbevaret på basen siden Den Kolde Krig.

»Enormt irriterende«

Ved Forsvarsakademiet medgiver militæranalytiker Johannes Riber Nordby, at situationen »selvfølgelig er enormt irriterende« for soldaterne på Incirlik-basen.

»Det er jo en NATO-base, så de skal have lov til at operere. Men det er mit indtryk, at det her ikke er rettet mod de udenlandske parter, der står dernede. Hvis de ville af med danskerne og amerikanerne, kunne de bare smide dem ud. Det her handler om kuppet,« siger Johannes Riber Nordby.

Han mener ikke, at situationen på den tyrkiske base i det store hele får betydning for kampen mod Islamisk Stat, fordi koalitionen også har et stort antal fly andre steder i regionen, herunder et større antal på et amerikansk hangarskib.

Kort tid efter kupforsøget fredag nat blev Incirlik-basen afspærret af de tyrkiske myndigheder, og strømtilførslen blev lukket. Det tyrkiske politi foretog ransagninger på basen og arresterede blandt andre den tyrkiske øverstkommanderende under mistanke for at have deltaget i kupforsøget.

Uden strøm kræves store mængder diesel til at holde generatorerne i kørende i døgndrift. Det betyder også, at den daglige drift af basen er blevet betydeligt dyrere siden fredag nat.

USAs forsvarsminister, Ash Carter, drøftede allerede situationen på Incirlik-basen med Tyrkiets forsvarsminister i løbet af tirsdag. Efterfølgende udtrykte Pentagon forhåbninger om, at den fastlåste situation vil blive løst i løbet af få dage.

CNN citerer kilder i Pentagon for, at USA ikke kun ønsker at få svar på, hvornår Tyrkiet har tænkt sig at åbne for strømmen på basen, men også på hvordan Tyrkiet forestiller sig, at det fremtidige samarbejde skal fortsætte. I denne uge har Tyrkiet meldt afbud til et møde i Washington, som handler om den fremtidige kamp mod Islamisk Stat.

Steven Cook, der er tilknyttet det amerikanske Council of Foreign Relations, er af den overbevisning, at Tyrkiet har lukket for strømmen for at have et middel til at presse USA.

Samtidig beskylder den tyrkiske regering den i USA bosatte prædikant Fethullah Gülen for at stå bag kupforsøget og har officielt krævet ham udleveret.

Efter oprettelsen af den internationale koalition mod Islamisk Stat i sensommeren 2014 modsatte den tyrkiske regering sig koalitionens ønske om at bruge Incirlik som base for bombetogter mod Islamisk Stat i Syrien og Irak. Først i juli 2015, mere end et år efter Islamisk Stats oprettelse i Irak og Syrien, gav den tyrkiske regering koalitionen grønt lys til at bruge basen.