Tyrkiet fængsler Amnesty-leder og andre aktivister

Domstolens beslutning er »en chokerende parodi på retfærdighed,« siger talsmand for Amnesty International.

Amnesty International protesterer over fængslingen af organisationens direktør i Tyrkiet, Idil Eser. På billedet ses Amnesty Internationals belgiske direktør Philippe Hensmans foran den tyrkiske ambassade i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks menneskerettighedsaktivister, deriblandt Amnesty Internationals direktør i Tyrkiet, Idil Eser, er nu blevet formelt fængslet af en dommer i Istanbul, mens de afventer en retssag.

Flere af de fængslede er sigtet for væbnede terroraktioner.

Menneskerettighedsaktivisterne blev anholdt i begyndelsen af juli, da de holdt et møde på en ø nær Istanbul. I alt ti blev tilbageholdt, men fire blev løsladt med visse restriktioner.

Amnesty betegner det som chokerende, at de seks aktivister, hvoriblandt der er en svensker og en tysker, fortsat tilbageholdes.

»Den tyrkiske anklagemyndighed har haft 12 dage til at sætte sig ind i sagen og se det åbenlyse: At disse aktivister er uskyldige. Beslutningen om at fængsle seks af dem viser, at sandhed og retfærdighed er blevet fuldstændigt ubekendte begreber i Tyrkiet,« siger Amnesty Internationals generalsekretær, Salil Shetty, i en erklæring.

Amnesty Internationals researcher i Tyrkiet, Andrew Gardner, siger til nyhedsbureauet AFP, at domstolens beslutning er »en chokerende parodi på retfærdighed«.

Ved et fejlslagent militærkup i Tyrkiet for et år siden - 15. juli 2016 - blev mindst 260 mennesker dræbt. Under kupforsøget, der hurtigt blev nedkæmpet, bombede oprørske soldater regeringsbygninger og kørte kampvogne ind i civile.

Over 50.000 er siden blevet anholdt, og over 140.000 er afskediget fra deres job eller suspenderet. Over 160 medier er blevet lukket, og 2500 journaliser og mediearbejdere er blevet fyret fra deres job.

/ritzau/Reuters