Tyrkere i stemmeboksen: Tyrkiets skæbne er på spil

Den tyrkiske præsident Erdogan og oppositionsleder Kilicdaroglu har sat deres stemmer på valgdagen i Tyrkiet.

På billedet ses den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan afgive sin stemme med sin kone ved sin side. Scanpix/Ozan Kose Fold sammen
Læs mere

Der bliver brugt store ord hos de politiske ledere og tyrkiske vælgere, som medier har mødt på valgstederne søndag formiddag i Tyrkiet.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan har stemt i hovedstaden Ankara med sin kone, og her understregede han, at søndagens folkeafstemning er særlig for Tyrkiet.

»Vi har før haft folkeafstemninger, men denne folkeafstemning er et valg om forandring og transformation til et nyt administrativt system i den tyrkiske republik.«

»Med guds vilje, denne aften vil folket gå mod fremtiden ved at tage det forventede valg,« siger han til journalister, efter han har stemt ifølge Reuters.

Også den tyrkiske oppositionsleder Kemal Kilicdaroglu (CHP) har stemt.

»Vi stemmer om Tyrkiets skæbne her. Jeg håber, at vi får et godt resultat og begynder at tale om Tyrkiets rigtige problemer,« siger han ifølge Al Jazeera.

I alt 55,3 millioner stemmeberettigede tyrkere kan stemme søndag. Her skal de tage stilling til en forfatningsændring, der indebærer en gennemgribende reform af præsidentembedet.

Stemmer vælgerne ja, får Tyrkiets præsident store magtbeføjelser.

Også blandt almindelige vælgere er der en klar stemning af, at befolkningen skal træffe en stor beslutning.

Mediet Al Jazeera har blandt andet mødt den 65-årige kvindelige pensionist og nej-siger, Ayse Mucek, der føler, at demokratiet og retssamfundet er under pres med landets nuværende administration.

»Jeg er gammel. Jeg tænker ikke længere på min fremtid. Men hvis det bliver et "ja" ved denne afstemning, bør unge mennesker forlade dette land og finde et bedre sted,« siger hun til mediet.

Omvendt mener ja-siger Ahmet Erturk på 52 år, at en ja-stemme vil betyde et stærkere og mere stabilt Tyrkiet.

»Vi hang på en koalitionsregering før regeringenspartiet (AKP) kom til magten. Med guds vilje vil vi vågne op til et mere stabilt Tyrkiet i morgen,« siger han til Al-Jazeera.

/ritzau/