Twitter slår ned på Putin-satirikere

Brugere, der på sociale medier parodierer Vladimir Putin og andre russiske magthavere, får mundkurv på. Det sker for at undgå forvekslinger med virkelighedens præsident, lyder forklaringen.

Den ægte vare: Dette er med statsgaranti ikke en satirisk fremstilling af Ruslands præsident, Vladimir Putin, men et godkendt arkivfoto fra en fisketur i 2007. Arkivfoto: Ria Novosti/Reuters
Læs mere
Fold sammen

MOSKVA: I forvejen er der ikke meget at grine af, når det gælder det anspændte forhold mellem Rusland og de vestlige lande, og nu bliver der tilsyneladende endnu mindre.

Det sociale netværk Twitter har sortlistet en række brugere, der har gjort det til deres varemærke at gøre nar af de russiske magthavere.

Det har ramt en række populære satirikere, herunder brugeren @DarthPutinKGB, der er kendt for at poste billeder af Vladimir Putin i bar overkrop ridende i triumf på alt fra bjørne og delfiner til kampvogne og rumraketter.

Suspenderingen kommer efter en række klager fra den russiske regering. Mandag anklagede en talskvinde for Ruslands udenrigsministerium de vestlige medier for at sprede »disinformation« med deres omtale af satiriske brugere på Twitter.

Anledningen var, at TV-kanalen Euronews ved en fejl havde citeret en Twitter-konto, der er en parodi på Ruslands mangeårige udenrigsminister, Sergej Lavrov.

»Dette er end ikke propaganda, det er disinformation. Det mulige formål er at fremme disse falske kilder,« skrev talskvinden, Maria Sakharova, på Facebook.

Næste dag blev mindst fem af de satiriske konti suspenderet af Twitter – herunder den russiske udenrigsministers vittige dobbeltgænger. Tre af dem blev onsdag genoprettet, men @DarthPutinKGB og en anden kendt satirekonto @Russia__Not er fortsat udelukket fra det sociale medie.

»Darth Putin« har det seneste års tid samlet 50.000 følgere med en parodi på den russiske præsidents hårdkogte machostil. »Rusland har skåret i forsvarsudgifterne. Angrebsudgifterne forbliver uændrede,« tweetede han for nyligt.

»En sovjetisk-russisk anti-terroroperation dræber 146 procent af de mistænkte,« lød en anden kommentar.

Et »russofobisk angreb« på Rusland

Udelukkelsen af de satiriske brugere har vakt undren, bl.a. hos Estlands præsident, Toomas Hendrik Ilves.

»Kære Twitter, hvorfor i alverden har I suspenderet en af de sjoveste parodi-konti @DarthPutinKGB? Det er en satirekonto ikke en »trold«,« skriver præsidenten.

»Trolling« er et fænomen, hvor falske brugerprofiler sætter et organiseret angreb ind mod udvalgte modstandere på sociale medier. En række Kreml-kritikere er tidligere blevet suspenderet midlertidigt fra Facebook og Twitter, fordi de sociale netværk er blevet bombarderet med klager.

Twitter, som har sit hovedkvarter i San Francisco i USA, har afvist at kommentere den præcise årsag til det seneste skridt.

Ifølge netavisen Politico henviser Twitters talsmand til de brugervilkår, der påpeger, at parodier på virkelige personer skal være tydeligt mærket for at undgå misforståelser.

»Darth Putins« præsentation af sig selv lyder:

»146 pct. af russerne har ikke valgt mig.« Han oplyser også, at »jeg serverer te for alle, der kalder dette satire«, en henvisning til en Putin-kritisk eksagent, der døde i London efter at have drukket en kop te med radioaktiv gift.

Hvis den beskrivelse kan forveksles med Vladimir Putins officielle Twitter-konto, så er tiltroen til den russiske præsident ikke ligefrem stor, påpeger satirikerens tilhængere.

Parodier er en populær genre på Twitter. Den engelske dronning, Bill Clinton og Donald Trumps hårpragt har alle særdeles grovkornede satiriske dobbeltgængere på netværket.

Men samtidig er både Twitter og Facebook kommet under pres fra regeringer i lande som Rusland og Tyrkiet, der har truet med at forbyde tjenesterne.

»Darth Putin« fastholder på sin side, at det er ikke er ham, der er en parodi på den russiske præsident, men omvendt. På sin blog skriver han, at Twitter-udelukkelsen er et »russofobisk angreb« på Rusland og tilføjer, at Ruslands premierminister Dmitrij Medvedev nu har gemt sig i Kreml, fordi han ved, »at når jeg er så vred, så får han tæv«.

--

Opdatering

Twitter-brugerne @DarthPutinKGB og @Russia__Not blev genoprettet onsdag aften, og Darth Putin har ændret beskrivelsen af sig selv. Han har blandt andet tilføjet, at det russiske udenrigsministerium »suspenderede mig, fordi de lyder mere som en parodi, end jeg gør«.