Twitter-revolution i Iran

Samtidig med at de almindelige kommunikationskanaler bliver lukket ned i Iran, lever valgprotesterne fra oppositionen videre på Twitter.

Der er lukket ned for sms, CNN og en lang række hjemmesider i Iran. Istedet kommunikeres der ind og ud af landet på hjemmesiden Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

”Hvis du twitter inde fra Iran, gør det via mobiltelefon, fjern batteriet ofte og hold dig i bevægelse”

Dette råd dukker op igen og igen, når man følger med i strømmen af twitter indlæg på Twitterkanalen #IranElection.

I takt med at valgets officielle vinder, præsident Ahmadinejad, har lukket ned for sms, internet og udenlandske journalisters mulighed til at rapportere fra Iran, bliver der kommunikeret intensivt på Twitter.

Og man kan klemme meget information ned på de 140 tegn, som Twitter tillader per indlæg.

Rygter, billeder og historier
Ikke mindst florerer rygter inde fra selve Iran flittigt på twitter. Melding om langt flere døde end de syv der officielt er meldt ud, historier om at militæret har nægtet at skyde på demonstranter, at medlemmer af den paramilitære organisation Basij, der støtter Ahmadinejad, har fjernet sårede og lig fra hospitaler i Tehran og om brandvæsnet der efter sigende støtter protestbevægelsen.

De mange historier kommer væltende i en lind strøm, ofte flere hundrede i minuttet, og bliver blandet med bekræftede historier, links til blogs, aviser, artikler og ikke mindst youtubeklips. De viser voldelig sammenstød og blodige iranske demonstranter bliver behandlet for deres sår, optaget med mobilkamera.

Ind imellem udveksles der også gode råd til at omgå den Iranske regeringens blokade af sms, Messenger, Facebook og andre kommunikationskanaler.

En opfordring der løbende dukker op, handler om, at ændre den indstillede tidszone på Twitter, så den passer til Iran, for at gøre det sværere for politi og sikkerhedsstyrker, der jager webbrugere og bloggere, at finde dem der skriver inde fra Iran. ”Hvis vi alle er iranere, bliver de rigtigere iranere sværere at finde” skriver én i sin besked på siden.

Den vigtigste kommunikationskanal
At Twitter er et vigtigt redskab for de protesterende i Iran såvel som udenfor, kan man se på, at den amerikanske regering ifølge New York Times, i går bad Twitter om at udskyde en planlagt teknisk afbrydelse i forbindelse med vedligeholdelse, for at holde kommunikationslinjerne til Iran åbne. Præsident Obama har ellers været varsom med at melde ud omkring Iran.

”#Iranelection vi være for Twitter, hvad den første Golfkrig var for CNN” lyder en forudsigelse der pludselig dukker op blandt den endeløse strøm af beskeder på 140 tegn eller mindre.

Links fra Twitter:

Sårede demonstranter:

Sammenstød mellem demonstranter og politi foran universitetet i Tehran: