Tvivl om russiske piloters skæbne: Dræbt eller tilfangetaget?

Der er uklarhed omkring, hvorvidt de to russiske piloter er blevet dræbt eller blot taget til fange af oprørere. Fold sammen
Læs mere
Foto: HABERTURK TV CHANNEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: To russiske piloter er enten blevet dræbt af en oprørsgruppe i Syrien eller bliver holdt til fange, efter deres kampfly tidligere tirsdag blev skudt ned i luftrummet ved grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

En talsmand fra den tyrkiske regering siger ifølge Reuters, at de to piloter er i live, og at man forsøger at få dem frigivet fra et oprørsgruppe i Syrien:

»Vores enheder har modtaget informationer om, at piloterne er i live. Vi arbejder på at få dem frigivet sikkert fra en oprørsgruppe,« siger talsmanden.

Udmeldingen fra de tyrkiske myndigheder står dog i skarp kontrast til, hvad Nyhedsbureauet Reuters skrev tidligere tirsdag.

Her forlød det, at de to piloter fra det russiske kampfly, der tirsdag blev skudt ned af tyrkiske kampfly, var blevet skudt og dræbt af krigere fra oprørsgruppen Syrian Turkmen Brigade.

Nyhedsbureauet talte med Alpaslan Celik, der er næstkommanderende i oprørsbevægelsen, der kæmper i mod Bashar al-Assad og det syriske regime i Syrien. Han hævdede, at man havde likvideret de to piloter:

»Begge piloter er blevet fundet, og de er begge to døde. Vores kammerater åbnede ild mod dem, mens de hang i luften, og der døde de,« siger han til Reuters.

Den næstkommanderende forklarede også til nyhedsbureauet, at han sad i den syriske landsby Yamadi og holdt et stykke af en af piloternes faldskærm i hånden, mens han talte med dem.

Tidligere tirsdag kom det frem fra de russiske myndigheder, at piloterne var lykkes med at katapultere sig ud af det nedskudte fly, men at man ikke vidste, hvor de var, og hvordan de havde det.

Tirsdag formiddag blev et russisk kampfly skudt ned af to tyrkiske F16-kampfly, efter at det russiske fly ifølge de tyrkiske myndigheder var fløjet ind i tyrkisk luftrum.

Ifølge de tyrkiske myndigheder blev piloterne om bord på det russiske kampfly advaret adskillige gange, inden man skød mod kampflyet.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, afviser, at det russiske fly befandt sig i tyrkisk luftrum, inden det blev skudt ned.

Hændelsen har fået russerne til at tordne mod Tyrkiet, der tirsdag har indkaldt både NATO og de permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd til ekstraordinære møder efter nedskydningen af det russiske kampfly.

En talsmand fra det amerikanske militær forklarer ifølge Reuters, at man endnu ikke kan sige, hvor det russiske kampfly præcist blev skudt ned henne, men at man arbejder på det.

De russiske myndigheder har endnu ikke kommenteret på forlydenderne om, at de russiske piloter skulle være blevet skudt og dræbt af oprørsgruppen Syrian Turkmen Brigade.