TV: Sudans Omar al-Bashir er gået og i husarrest

Sudans afsatte præsident Omar al-Bashir er sat i husarrest, oplyser oppositionspartiet til lokal tv-station.

Sudans præsident, Omar al-Bashir, er trådt tilbage, siger en provinsminister til tv-stationen Al Hadath. Mange sudanere udtrykker vrede over, at Bashir har haft så dårligt et greb om økonomien. Det har ført til højere priser på fødevarer og mangel på brændstof og hård valuta. Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sudans præsident, Omar al-Bashir, er trådt tilbage, siger en provinsminister til tv-stationen Al Hadath. Regeringskilder i Khartoum bekræfter, at Bashir er trådt tilbage.

Sønnen til lederen af et sudansk oppositionsparti siger, at Omar al-Bashir er i husarrest sammen med »et antal ledere af Det Muslimske Broderskab«. Det rapporter den lokale tv-station al Hadath ifølge Reuters.

T--kanalern, som har base i Dubai, oplyste først, at det var oppositionslederen Sadiq al-Mahdi, som havde fremsat oplysningerne om husarrest. Men det blev senere rettet til, at det var hans søn, Al-Sadeeq Sadiq al-Mahdi, som fremsatte oplysningerne.

Kilder i Sudans hær siger til nyhedsbureauet AP, at det var officerer, som tvang præsident Omar al-Bashir til at træde tilbage. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Sudans nationale efterretnings-og sikkerhedstjeneste meddeler, at alle politiske fanger i landet sættes på fri fod. Det skriver det statslige nyhedsbureau. Der er ingen oplysninger om, hvornår det vil ske.

Bashir er trådt tilbage på et tidspunkt, hvor titusindvis af demonstranter fortsætter langvarige protester mod styret i de centrale dele af Khartoum.

Lokale medier siger, at der er indledt møder om at indsætte et overgangsstyre.

Øjenvidner i Khartoum siger, at militæret har indtaget forskellige stillinger omkring forsvarsministeriet, mens soldater og særlige sikkerhedsfolk er blevet indsat på større veje og broer i Khartoum.

Der har været uafbrudte demonstrationer seks dage i træk.

Nyhedsbureauet AP skriver, at pansrede køretøjer og kampvogne er parkeret i gaderne og nær broerne, som krydser Nilen og i området omkring det militære hovedkvarter.

Militæret i Sudan sagde tidligt torsdag, at det ville komme med en »vigtig meddelelse«.

Bashir indførte i slutningen af februar undtagelsestilstand. Det var et forsøg fra den kontroversielle præsident på at stække flere ugers voldsomme demonstrationer mod hans styre.

Mange sudanere udtrykker vrede over, at Bashir har haft så dårligt et greb om økonomien. Det har ført til højere priser på fødevarer og mangel på brændstof og hård valuta.

Bashir er blandt andet eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol i Haag for sin rolle i folkedrabet i Darfur.

Han har siddet på magten i det afrikanske land siden et militærkup i 1989.

Mindst 32 mennesker er blevet dræbt siden protesterne begyndte 19. december sidste år som en reaktion mod regeringens beslutning om at øge priserne på brød.

Nødhjælpsgruppen Læger for Menneskerettigheder mener, at antallet af dræbte er oppe på 65.

/ritzau/Reuters