TV-station: Assad dræbte tyrkiske piloter

To tyrkiske jagerpiloter, der blev skudt ned af syrerne, overlevede styrtet, men blev senere henrettet af Assad-regimet på russisk opfordring. Det påstår TV-stationen Al Arabiya på baggrund af lækkede dokumenter.

Denne hjelm tilhørte angiveligt en af de to tyrkiske piloter, som blev skudt ned af Syriens præsident Assads styrker i juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Turkish Army
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den saudi-arabiske nyhedskanal Al Arabiya har gennem flere dage reklameret med, at den vil bringe chokerende afsløringer om borgerkrigen i Syrien, og den første af afsløringerne må da også siges at være særdeles opsigtsvækkende.

I et TV-program lørdag offentliggør stationen lækkede dokumenter, der viser, at to piloter fra Tyrkiets flyvevåben, der blev skudt ned over internationalt farvand af den syriske regeringshær tilbage i juni, overlevede styrtet og efterfølgende blev henrettet af Assad-regimet.

Både den syriske og den tyrkiske regering har forklaret, at ligene af de to piloter blev bjærget fra bunden af Middelhavet, men ifølge dokumenterne, som Al Arabiya angiveligt har fået fra en syrisk oppositionsgruppe, viser altså en anden virkelighed.

I en meddelelse fra præsident Bashar al-Assads kontor til brigadegeneral Hassan Abdel Rahman - ifølge Al Arabiya lederen af den syriske hærs enhed for særlige aktioner - lyder det:

- To tyrkiske piloter blev taget til fange af det syriske flyvevåbens efterretningstjeneste, efter deres fly blev skudt ned i samarbejde med den russiske flådebase i Tartus (syrisk havneby, red.).

I samme skrivelse beordres de involverede parter til at behandle de to piloter som krigsfanger. Men i et andet fortroligt dokument fra præsidenten til lederne af Syriens internationale efterretningstjeneste besegles piloternes skæbne:

- Baseret på informationer og rådgivning fra den russiske regering er der opstået et behov for at eliminere de to tyrkiske piloter, som tilbageholdes af enheden for særlig aktioner, på en naturlig måde og returnere deres lig til nedstyrtningsstedet i internationalt farvand.

Ifølge dokumentet spekuleres det også i muligheden for at lade den syriske regering sende et »truende« budskab til den tyrkiske regering for at antyde, at Syrien er i stand til at mobilisere den kurdiske oprørsbevægelse PKK ved grænsen til Tyrkiet.

Al Arabiya meddeler, at stationen vil bringe flere afsløringer i de kommende dage.