Tv skal dæmpe etniske spændinger i Rusland

En tv-station rettet mod Ruslands muslimer skal være med til at gyde vandene mellem landets etniske grupper.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland lancerer snart en muslimsk tv-station i et håb om at skabe større tolerance mellem landets forskellige etniske grupper.

Det sker kort tid efter store sammenstød i Moskva mellem slaviske russere og indvandrere fra det nordlige Kaukasus.

Tv-stationen blev foreslået for to år siden af den russiske præsident, Dmitrij Medvedev, og den går i luften i hele Rusland i februar eller marts. Den skal nå ud til landets i alt 20 millioner muslimer, hvilket er godt en syvendedel af befolkningen.

- Vi mener, at det er nødvendigt at skabe en ånd af tolerance over for medlemmer af andre trosretninger, siger Ruslands øverste muslimske leder, mufti Ravil Gajnutdin til nyhedsbureauet RIA.

Nynazistiske bevægelser vokser i stigende grad frem i Rusland, hvilket har chokeret mange russere og landets myndigheder. Ved demonstrationer bliver der råbt "Rusland er for russere".

I december oplevede Moskva de værste nationalistiske optøjer siden Sovjettiden, da politiet ikke formåede at stoppe godt 7000 unge, der havde forsamlet sig tæt på Kreml for at banke mennesker med ikke-slavisk udseende.

Både Medvedev og den russiske premierminister, Vladimir Putin, fordømte de voldelige overfald. Volden blev affødt af drabet på en fan af fodboldholdet Spartak Moskva under slagsmål mellem slaviske russere og indvandrere fra det overvejende muslimske, nordlige Kaukasus.

Da arbejdsløsheden er stor i Ruslands muslimske områder, herunder Tjetjenien, og der samtidig foregår et væbnet islamisk oprør i Nordkaukasus, flytter mange kaukasere til Moskva og andre centrale områder for at finde job.

/ritzau/Reuters