Tusk vil tøjle EU-ledere strammere

Danmark og Sverige bakker op om den investeringsplan, som EU-Kommissionen har præsenteret.

Formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk venter på Ukraines premierminister Arseniy Yatsenyuk forud for et møde i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Den tidligere polske premierminister Donald Tusk tager torsdag for første gang imod EUs 28 stats- og regeringschefer i sin nye rolle som formand for Det Europæiske Råd. Og Tusk vil slå nye toner an. EU-topmøderne skal være kortere og mere fokuserede, både hvad angår indholdet og varigheden.

Der er kun to punkter på dagsordenen, nemlig hvordan EU får gang i investeringerne, væksten og jobskabelsen samt forholdet til naboerne mod øst: Rusland og Ukraine.

Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), og Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har allerede skrevet i et brev til Donald Tusk, at de to skandinaviske lande bakker op om den investeringsplan, som EU-Kommissionen har præsenteret, der skal skabe flere end en million job over de kommende tre år. Den danske og svenske regering ønsker især strategiske investeringer inden for energisektoren og udviklingen af et digitalt indre marked – og det er da også præcis det, som EU-Kommissionen har lagt op til.

Alle andre lande ventes også at bakke op om investeringsplanen, der tager udgangspunkt i en ny strategisk investeringsfond, som henter en del af sin startkapital fra EU-budgettet. En større diskussion venter til gengæld næste år, når udvælgelsen af projekter begynder. For det er uvist, hvordan man vil sikre private investeringer der, hvor behovet er størst.

En joker er, om klassens frække dreng – den italienske premierminister, Matteo Renzi – vil benytte lejligheden til at genoptage diskussionen om større fleksibilitet i EUs budgetregler for at kunne skrue yderligere op for investeringerne. Men her vil Renzi i så fald blive mødt af en mur i form af den tyske kansler, Angela Merkel, der i forvejen mener, at Renzi har brugt sin goodwill og lidt til på de foregående topmøder.

Under arbejdsmiddagen torsdag aften skal stats- og regeringscheferne diskutere strategien over for Rusland og Ukraine. Der vil ikke komme noget kursskifte fra EU, hvad angår sanktionerne over for Rusland. Men Tusk ønsker en åben diskussion om såvel den langsigtede strategi over for Rusland som en diskussion af, hvordan man sikrer, at Ukraine får gennemført nødvendige reformer, samtidig med at en statsbankerot truer Ukraine.