Tusk indkalder til krisemøde efter britisk nej

EUs stats- og regeringschefer indkaldes til topmøde 10. april, efter Underhuset har afvist Mays aftale.

Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at det britiske underhus har afvist premierminister Theresa Mays brexitaftale fredag, indkalder EU-præsident Donald Tusk til krisetopmøde den 10. april, skriver han på Twitter.

»I lyset af Underhusets afvisning af udtrædelsesaftalen har jeg besluttet at indkalde til topmøde den 10. april,« skriver han.

EU-Kommissionen meddeler ifølge nyhedsbureauet AP, at et brexit uden en aftale »nu er et sandsynligt scenarie«.

»EU er nu fuldt ud forberedt på et scenarie uden en aftale ved midnat den 12. april,« siger en talsmand for kommissionen.

Kommissionen "beklager", at aftalen er afvist af Underhuset. Nu er forventningen, at Storbritannien udtræder af EU med et hårdt brud den 12. april, medmindre en anden løsning viser sig.

Forventningen er nu, at May fremlægger en plan for et brexit inden den 12. april, som hun vil blive bedt om at præsentere for sine 27 EU-kolleger på krisemødet.

»Det vil være op til Storbritannien at pege på en vej fremad inden den dato, så EU's medlemslande kan tage stilling til det,« siger talsmanden i en skriftlig udtalelse.

Han tilføjer, at den britiske premierminister vil blive inviteret med til "starten af mødet".

Underhuset afviste fredag Mays brexitaftale med 344 stemmer imod og 286 for.

Det er tredje gang, at hun sender aftalen til afstemning i parlamentet, men denne gang var det i en version, hvor medlemmerne kun skulle tage stilling til halvdelen af den.

/ritzau/