Tusindvis vil marchere mod Trumps skrappe grænsepolitik

Den amerikanske regering vil tilbageholde børn og forældre, indtil det er afgjort, om de kan få ophold i USA.

Arkivfoto: Folk samlede sig i San Diego den 23. juni 2018 for at protestere mod Trumps skrappe grænsepolitik, der har adskilt tusindvis af invandrerbørn fra deres forældre. / AFP PHOTO / DAVID MCNEW Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På tværs af de amerikanske stater ventes tusindvis af demonstranter lørdag at gå på gaden for at vise utilfredshed med den skrappe amerikanske grænsepolitik.

Mere end 600 protestmarcher er planlagt i byer, der spænder fra den demokratiske højborg New York til den republikanske stat Wyoming.

Demonstranterne går under parolen »Familier hører sammen«. Det er en direkte henvisning til de familier, der lige nu holdes adskilt af amerikanske myndigheder ved den sydlige grænse.

Adskillelserne er et resultat af den amerikanske regerings beslutning om at indføre nultolerance over for immigranter.

Derfor retsforfølges alle voksne, der fanges i forsøget på at krydse den amerikanske grænse ulovligt.

Hvis familierne har børn, har det de seneste måneder været praksis, at de er blevet fjernet. Børnene er sat i børnecentre uden kontakt til deres forældre, hvilket har vakt stor forargelse.

Trump har efter kritikken meddelt, at han ikke længere vil adskille familierne. Samtidig blev det tidligere på ugen afgjort af en føderal dommer i San Diego, at de over 2000 separerede børn skal genforenes med deres familier.

I afgørelsen lyder det, at det skal ske inden for 30 dage, hvis børnene er over fem år, og inden for 14 dage, hvis der er tale om børn under fem år.

Samtidig skal forældre have lov til at tale i telefon med deres børn ti minutter om dagen. Det er dog langt fra sikkert, at familierne kan genforenes under normale forhold.

Fredag meddelte den amerikanske regering, at de tolker dommerens afgørelse som en blåstempling af, at man nu kan holde hele familier i myndighedernes varetægt.

Ifølge en indgivelse til retten skriver den amerikanske regering, at man "ikke vil adskille familier, men tilbageholde de samlede familier, mens immigration-proceduren afventes".

Behandlingen af immigrationssager kan tage måneder og år. Det får borgerrettighedsforkæmpere til at frygte, at der er tale om tilbageholdelse af familier på ubestemt tid.

Hidtil har amerikanske myndigheder henholdt sig til, at et barn maksimalt må tilbageholdes i tyve dage. Men det kan altså nu blive forlænget betragteligt.

/ritzau/