Tusindvis demonstrerer mod præsident Duterte i Filippinerne

Filippinerne er ved at blive til en begravelsesplads, siger leder af demonstration mod præsident Duterte.

Filippinerne er ved at blive til en begravelsesplads, siger leder af demonstration mod præsident Duterte. Fold sammen
Læs mere
Foto: DONDI TAWATAO

I Filippinernes hovedstad, Manila, er tusindvis af præsident Rodrigo Dutertes kritikere gået på gaden.

Det er præsidentens omstridte krig mod narkohandel og trusler om at indføre militær undtagelsestilstand i landet, der har fået dem til at demonstrere.

Kampklædt politi er mødt op med ordrer om at sørge for ro og orden.

Dutertes modstandere bruger 45-årsdagen for den afdøde filippinske diktator Ferdinand Marcos' beslutning om at indføre netop undtagelsestilstand til at påpege, at den siddende præsident er lige så voldelig og autoritær.

Med bannere, hvor der står »nej til militær undtagelsestilstand« og »stop drabene« leder Pedro Gonzales cirka 300 modstanderes protest foran det filippinske militærs hovedkvarter.

»Vores land er ved at blive en begravelsesplads. Folk bliver dræbt hver dag, og vi begraver de døde hver dag - ligesom under Marcos,« siger han.

I 2016 svor Duterte, at han vil udrydde narkotika fra det filippinske samfund.

Siden han blev valgt for lidt over et år siden med et løfte om at udrydde den illegale narkohandel i landet, har politiet angiveligt dræbt flere end 3800 personer i forbindelse med aktioner mod narkohandlere og misbrugere.

Ifølge politiet er yderligere flere tusind mødt op foran præsidentpaladset, Malacanang.

Blandt demonstranterne er ikke bare politiske modstandere. Men den katolske kirke i landet var også til stede i form af ærkebiskop Socrates Villegas.

Han tager afstand fra de mange narkorelaterede drab og opfordrer landets mange katolikker til at gøre mere end tænde lys for de døde.

»At være stille over for ondskab er en synd,« siger biskoppen.

I alt deltog omkring 5000 i demonstrationer mod Duterte nær præsidentpaladset, mens omkring 3000 af præsidentens støtter var samlet i nærheden.

/ritzau/AFP