Tusindvis af tyskere går i gaderne efter terrorangreb: »Ud med nazisterne!«

I Berlin, Frankfurt, Hanau og en række andre tyske byer samledes tyskere torsdag aften for at mindes de ni personer, der blev dræbt ved skyderier onsdag aften i Hanau.

 
Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

»Jeg kunne ikke være mere ked af det.«

82-årige Inge Bank bor ifølge The Guardian lige over for den ene af de to vandpibecaféer, som onsdag aften blev ramt af et terrorangreb, da en 43-årig bevæbnet mand, Tobias Rathjen, skød og dræbte ni personer. Han var tilsyneladende motiveret af højreekstreme fantasier om racehygiejne.

Torsdag aften fyldtes Hanaus gader med hundredvis af indbyggere, der som Inge Bank ville ære de ofre, som blev dræbt i angrebene. De lagde blomster uden for vandpibecaféen Arena Bar & Café, hvor gerningsmanden angreb. I kor råbte de:

»Ud med nazisterne! Ud med nazisterne!«

De ni dræbte havde alle migrantbaggrund og var enten kurdere eller tyrkere. Nogle af dem havde også tysk statsborgerskab.

En kvinde tænder lys for de ni personer, der onsdag blev dræbt i et højreekstremt terrorangreb mod to vandpibecaféer i Hanau i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN.

Tobias Rathjen efterlod sig et tilståelsesbrev og en video, hvori han udtrykker stærke højreekstreme holdninger og et ønske om at udslette hele befolkningsgrupper i Mellemøsten, Nordafrika og Centralasien. Befolkningsgrupper, der hovedsageligt er muslimske.

»Vi bliver nødt til at komme det her i forkøbet, hvis nazistpartiet er på vej tilbage,« sagde Inge Bank til The Guardian, da hun lagde sine hvide blomster uden for vandpibecaféen torsdag aften.

Tværs over Tyskland udspillede lignende scenarier sig: Tusindvis af tyskere gik i gaderne for at mindes ofrene.

I Hanau dukkede Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, også op for at lægge hvide blomster uden for vandpibecaféen. Han kaldte angrebet for et »brutalt terrorangreb«, men glædede sig ifølge The Guardian over, at der var så mange tyskere, som sagde fra.

»Vi står sammen, vi vil leve sammen, og det viser vi gang på gang. Det er den stærkeste måde at bekæmpe had på,« sagde han i en tale til forsamlingen.

Tidligere på dagen kaldte forbundskansler Angela Merkel angrebet for ren »gift«, og på Twitter skrev den tyske udenrigsminister, Heiko Mass, at »højreekstrem terror igen er ved at blive en trussel mod vores land«.

Angrebet i Hanau er det tredje højreekstreme angreb i landet på ni måneder.

Masser af folk mødte op for at deltage i mindehøjtideligheden i Frankfurt omtrent 20 kilometer fra Hanau, hvor terrorangrebet fandt sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIMILIAN VON LACHNER.

Ifølge The Wall Street Journal står højrefløjsekstremister bag mere end 10.000 voldelige forbrydelser, som er blevet begået i løbet af det seneste årti. Siden 1990 har højreekstremismen krævet 83 liv i Tyskland. I samme periode har islamistiske terrorister dræbt 17 personer i landet.

Det er blot en uge siden, at politiet greb ind over for et uhyggeligt netværk af højreekstreme militante, som planlagde at antænde »en borgerkrigslignende situation« i Tyskland.

Tungt armerede tyske specialstyrker slog til på 13 adresser i seks tyske delstater i sidste uge. 12 mænd blev anholdt – inklusive en betjent, som tilhørte en væbnet højreradikal gruppe. De planlagde et storstilet angreb på politikere, asylansøgere og muslimer.

I oktober forsøgte en 27-årig højreekstrem mand at angribe en synagoge i byen Halle. Han ville dræbe de omkring 50 jøder, som opholdt sig i bygningen, for at fejre Yom Kippur. Han nåede aldrig ind, men dræbte i stedet to personer uden for synagogen.

I juli blev politikeren Walter Lübcke myrdet af en højreradikal ekstremist, som skød ham i hovedet på klos hold. CDU-politikeren havde talt for, at byen Kassel i delstaten Hessen skulle modtage flere flygtninge. Det fik han dødstrusler for.