Tusindvis af franskmænd demonstrerer mod anti-semitisme – og De Gule Veste

Mere end 20.000 mennesker samledes i Paris for at demonstrere mod en stigende anti-semitisme i landet. Premierministeren og flere tidlige præsidenter deltog også i demonstrationen.

Postkasser med portræt af den franske politiker og holocaust-overlever Simone Veil overmalet med grafitti.  (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Næsten 100 jødiske gravsten blev natten til tirsdag vandaliseret med blå hagekors i Frankrig. Og den franske befolkning reagerede prompte.

Tirsdag aften samledes mere end 20.000 franskmænd i hjertet af Paris for at sige fra over for det hadefulde hærværk, Frankrigs stigende antisemitisme – og protestbevægelsen De Gule Veste, som i den seneste tid er blevet beskyldt for at have omfavnet antisemitismen.

Det skriver France24.

Lignende demonstrationer fandt sted 69 andre steder i Frankrig, og premierministeren, politiske partier og flere tidligere præsidenter deltog i Paris. Det franske parlament holdt fri i flere timer, så medlemmerne kunne deltage, og 18 partier opfordrede deres franske følgere til at møde op.

Tidligere på dagen lovede præsident Emmanuel Macron, at hadforbrydelserne skulle straffes.

»Vi vil handle, vi vil passere love, vi vil straffe,« fortalte han til de jødiske ledere på kirkegården, hvor 96 gravsten var blevet vandaliseret.

Demonstrationerne var planlagt, inden hadforbrydelsen mod gravstenene fandt sted. I sidste uge annoncerede Indenrigsministeriet, at der i 2018 havde været en stigning i antisemitiske hændelser på 74 procent.

Ifølge France24 stiger antallet af antisemitiske hændelser, når konflikten i Israel/Palæstina blusser op.

Frankrig huser Europas største jødiske befolkning. Men siden 2003 er 12 jøder blevet dræbt i antisemitiske hadforbrydelser, skriver Washington Post. Det har fået flere og flere franske jøder til at emigrere til Israel, skriver avisen.

Og alene i de seneste par måneder synes antallet af antisemitiske hadforbrydelser at være steget, skriver Washington Post.

Fredag blev to teenagere, ifølge The Guardian, arresteret for at have skudt med luftgevær på en synagoge lidt uden for Paris.

I sidste uge blev en bagelbutik vandaliseret i Paris, og på butiksvinduet blev der med store bogstaver skrevet »Juden« – det tyske ord for jøde.

Et andet sted i byen blev der på en postkasse med et billede af en jødisk Holocaust-overlever tegnet hagekors. Og da den jødiske forfatter og kritiker Alain Finkielkraut gik ned ad gaden, blev han mødt med antisemitiske tilråb fra De Gule Veste.

Selvom de franske myndigheder ikke har udpeget nogen mulige bagmænd, har franske medier påpeget, at stigningen i den antisemitiske grafitti og vandaliseren er sammenfaldende med de protester, der hver weekend finder sted, når De Gule Veste marcherer gennem Frankrigs gader.

Ved demonstrationen tirsdag var der da heller ikke mange Gule Veste til stede blandt de fremmødte, skriver New York Times. Men fra premierminister Edouard Philippe lød det tirsdag, at antisemitismen ikke kun kommer fra De Gule Veste.

»Antisemitismen har dybe rødder i det franske samfund,« sagde han ifølge New York Times, da han indtog talerstolen i Frankrigs Nationalforsamling:

»Den kommer i utroligt forskellige former. Jeg tror ikke, den kan tilegnes en bestemt gruppe.«