Tusindvis af døde fugle skyller i land på USAs kyster: Dræbt af mystiske temperaturstigninger

En kæmpe plet i Stillehavet – halvanden gange større end delstaten Texas – er blevet så varm, at det kan have dræbt op mod en million lomvier.

Kysten i Cardiff i Californien. Døde lomvier i massevis er skyllet i land langs kysterne i Californien, Washington, Oregon og Alaska. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Langs hele kysten i det sydlige Alaska begyndte der for få år siden pludselig at skylle tusindvis af fuglekadavere i land. For hver kilometer, man gik, fandt man cirka 4.500 døde fugle.

Og det var ikke kun i Alaska. Tæller man de mange døde fugle med, som endte på kysterne i Washington, Oregon og Californien, blev der mellem 2015 og 2016 fundet omtrent 62.000 døde fugle.

Det er de færreste fugle, der skyller i land, når de dør, så forskere forventer, at mindst en million fugle er døde. En mystisk hedebølge i Stillehavet dræbte dem, skriver The Guardian.

En plet på en million kvadratkilometer var blevet så varm, at fuglene ikke længere kunne finde føde der. De døde af sult. Det viser en ny undersøgelse fra The University of Washington. Fuglene var alle lomvier – en stor alkefugl, der lever i havene på den nordlige halvkugle og yngler i tætte klippesider ud til vandet.

I den store plet – som ifølge The Guardian altså er cirka halvanden gange større end delstaten Texas eller fire gange så stor som New Zealand – var vandtemperaturen steget cirka seks grader. Temperaturstigningen kan formentlig tilskrives vejrfænomenet El Niño.

Havet omkring de newzealandske Chathamøerne er helt usædvanligt varmt. Chathamøerne ligger nær Danmarks såkaldte antipode. Det vil sige det stik modsatte sted af Danmark på planeten.  Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA.

Lomvierne skal, hvis de skal overleve, dagligt indtage føde, der svarer til halvdelen af deres kropsvægt, men de stigende havtemperaturer betød pludselig, at der var mindre føde og større konkurrence om den, skriver The Guardian.

Laks og helleflynder begyndte at spise mere – og der blev dermed færre små fisk tilovers til lomvierne. Imens begyndte der at vokse skadelige alger ved USAs vestkyst, hvilket gik hårdt ud over fiskeriet. Søløver, lunder og hvaler døde også.

Men for lomvierne var hedebølgen altså særligt slem. For mens godt en million fugle blev udryddet, blev der ikke klækket et eneste nyt æg i de 15 ynglekolonier, som forskere overvåger, skriver The Guardian.

»Det var forbavsende, og det er en rød alarm om den enorme indflydelse, som stigende havtemperaturer kan have på havets økosystem,« siger John Piatt, forsker bag det nyudgivne studie, til The Guardian.

Han frygter, at det kun bliver værre, hvis temperaturerne på grund af global opvarmning stiger yderligere de kommende år.