Tusinder tegner Muhammed

Over 10.000 er gået i Kurt Westergaards fodspor og har tegnet Muhammed til en Facebookgruppe. Kurt Westergaard glad for initiativet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end 10.000 mere eller mindre talentfulde tegnere har lagt deres tegninger af profeten Muhammed ud på internetportalen Facebook.

Det skyldtes at en gruppe på Facebook havde udråbt 20. maj til at være international »Tegn Muhammed Dag« og havde inviteret folk til at lægge deres tegninger af profeten ud på internetsiden.

I Pakistan reagerede myndighederne ved at blokere for sine borgeres adgang til både Facebook og YouTube for at forhindre pakistanerne i at se karrikaturtegningerne af profeten. Omvendt truer Facebook Pakistan med et sagsanlæg.

Men Facebook-initiativet er godt for ytringsfriheden, mener Kurt Westergaard, der stod bag den tegning af Muhammed med en bombe i turbanen, som var i fokus i de meget voldsomme protester mod bl.a. danske ambassader i februar 2006.

»Initiativet skal vel forstås som en manifestation for ytringsfriheden, hvor Muhammed og min tegning er blevet ikoner for denne kulturkamp,« siger Kurt Westergaard til fagbladet Journalisten om tegningerne på Facebook.

»Jeg synes altid, det er glimrende, når der bliver rørt ved den debat. Der er selvfølgelig en risiko for, at det kan provokere nogle af de sorte kræfter, som så bliver inspireret til terror. Men det er der ikke så noget at gøre ved, vi skal ikke lade os kue,« siger Kurt Westergaard.

Torsdag aften var der lagt over 10.000 tegninger og andre værker med Muhammed ind på siden.

Om hånende budskaber i tegningerne siger Kurt Westergaard:

»Det var jo ikke meningen, at tegningen skulle bruges på den måde. Men jeg må sige, at den tegning lever sit eget liv, og det har jeg ikke indflydelse på mere. Jeg har altid forklaret, at tegningen viser, hvordan terrorister får deres åndelige ammunition fra islam og Koranen. Men det er jo altid godt at få en debat om ytringsfriheden.«

Sag vil »få følger«

Indgrebet i Pakistan kom, efter at en domstol afgjorde, at myndighederne skal lukke for adgang til Facebook. I islam er det forbudt at tegne Muhammed. Onsdag gav PTA, Pakistans telekommunikationsmyndigheder, internetudbydere besked på at blokere for Facebook. Sent onsdag kom så endnu en ordre fra PTA, om også at lukke for YouTube. Profettegningerne blev nemlig overført fra Facebook til YouTube.

Spørgsmålet er, om sagen hurtigt vil dø ud efter tegnedagen i går, eller om protesterne vil få nyt liv i den islamiske verden.

En kilde i Den Islamiske Sammenslutning, Organization of the Islamic Conference, OIC, vurderer, at sagen vil »få følger i den islamiske verden«:

»Pakistan er et vigtigt land i OIC, og jeg tror, der vil være reaktioner i andre medlemsstater,« siger den anonyme kilde til Berlingske.

Diplomatiske kilder i de ledende muslimske lande Saudi-Arabien og Egypten vurderer imidlertid, at der indtil videre ikke har været tegn på, at disse lande vil følge Pakistans eksempel. En diplomatisk kilde udlægger sagen således over for Berlingske:

»Jeg tror, de muslimske lande har lært en lektie fra tidligere Muhammed-forløb: Regeringerne ønsker ikke at puste til ilden.«