Tusinder flygter fra kampe i Etiopien

Sudan forventer over 200.000 etiopiske flygtninge i de kommende dage. To delstater har lukket deres grænser.

Den etiopiske regering satte i sidste uge militæret ind mod oprørsgrupper i Tigray-regionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO SOTERAS

Tusindvis af etiopiere er flygtet fra kampe i Tigray-regionen i den nordlige del af Etiopien og har søgt tilflugt i nabolandet Sudan.

Mindst 10.000 flygtninge har krydset grænsen, siden konflikten brød ud i Etiopien i sidste uge. Det viser tal fra Sudans flygtningemyndigheder onsdag.

»Vi er i en meget kritisk humanitær situation, for dette antal - som vi forventer vil stige - er større end vores kapacitet«, siger Alsir Khaled fra flygtningekommissionen i det østlige Sudan.

Han tilføjer, at der er akut mangel på mad, telte og medicin.

Medier i Sudan skriver ifølge nyhedsbureauet Reuters, at landet forventer over 200.000 flygtninge mere fra Etiopien i de kommende dage.

»Vi har modtaget tusindvis af etiopiske flygtninge, familier med kvinder og børn, og et antal krigere der bærer våben«, siger indenrigsministeren i delstaten Kassala, Fateh al-Rahman al-Amin.

Han tilføjer, at hans egen og en anden delstat har besluttet at lukke grænserne af bekymring for, at kampene kan brede sig.

En unavngiven kilde i Sudans hær siger, at det ikke kun er civile, der flygter. Omkring 500 soldater - først og fremmest fra Etiopiens regeringshær - har krydset grænsen til Sudan og har overgivet sig.

Tirsdag rapporterede en statslig tv-station i Etiopien, at landets hær har dræbt omkring 500 medlemmer af oprørsgruppen Tigray Folkets Befrielsesfront (TPLF).

Ifølge tv-stationen har hæren også beslaglagt et stort antal granater og andre våben.

Den etiopiske regering satte i sidste uge militæret ind mod oprørsgrupper i Tigray-regionen.

Det skete, efter at en militærbase blev angrebet i Tigray som følge af uenighed om selvstyret i regionen, hvor TPLF også er regeringsparti.

Regeringen og landets parlament har i weekenden besluttet helt at ophæve selvstyret i Tigray, som har eksisteret i tre årtier, og i stedet indsætte nye politiske ledere.

FN og andre dele af det internationale samfund har udtrykt bekymring for, at konflikten kan udvikle sig til en egentlig krig.

/ritzau/dpa