Tusinder demonstrerer inden G20-topmøde i Hamburg

Tysk politi gør klar til omkring 130 demonstrationer i den kommende uge op til G20-topmødet i Hamburg.

Demonstranter i det centrale Hamburg viste søndag deres utilfredshed med blandt andet G20-ledernes klimapolitik. G20-topmødet finder sted i den tyske storby fredag og lørdag. Scanpix/John Macdougall Fold sammen
Læs mere

Tusindvis af mennesker fyldte søndag gaderne i det centrale Hamburg for at vise deres utilfredshed med det kommende G20-topmøde i den nordtyske storby.

Med slagord som »Planeten først« og »Stop kul« har demonstranterne især fokuseret på klimapolitik.

Blandt deltagerne ved G20-topmødet er USA's præsident, Donald Trump, der for nylig meddelte, at han trækker sit land ud af den internationale klimaaftale, der blev indgået i Paris i december 2015.

Også Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og den tyske kansler, Angela Merkel, sidder med rundt om bordet, når lederne fra verdens 20 førende industrilande mødes fredag og lørdag.

Der er planlagt omkring 130 demonstrationer i den kommende uge.

Politistyrker fra hele landet er blevet mobiliseret for at håndtere opgaven. De er forberedt på lidt af hvert. Terrorangreb, blokader, voldelige protester og fredelige demonstrationer.

Protesterne ventes at kulminere lørdag. Omkring 100.000 mennesker forventes at deltage i en demonstration, mens Trump, Putin, Merkel og de andre ledere holder møde.

Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maizière, har advaret om, at tusindvis af demonstranterne vil være klar til at bruge vold for at gøre opmærksom på deres synspunkter.

Søndag eftermiddag var omkring 8000 mennesker mødt op i det centrale Hamburg. Alt foregik »fuldkommen fredeligt«, oplyser en talsmand for politiet ifølge nyhedsbureauet AP.

Arrangørerne selv oplyser, at omkring 18.000 mennesker deltog i demonstrationen søndag.

/ritzau/dpa