Turkmensk tandlæge synger sig til vakkelvorn valgsejr

Turkmenistans enevældige leder erklærer sejr med 97,7 procent af stemmerne. Men under overfladen lurer en ulmende krise.

Arkivfoto: »Den store hesteopdrætter«, Turkmenistans præsident, Gurbanguly Berdymukhamedov, har slået sin egen rekord i stemmer og kan således ifølge det officielle valgresultat lune sig ved at have 97,7 procent af landets vælgere i ryggen mod 97,1 procent i ved seneste valg i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vyacheslav Oseledko

Han sejrer i både cykelløb og motorsport. Han er den hurtigste på hesteryg. Og så kan han synge, så publikum bryder ud i spontane klapsalver.

Turkmenistans enevældige leder, Gurbanguly Berdymukhamedov, er en mand med de mest utrolige evner, hvis man skal tro landets regeringsstyrede TV-kanaler.

Mandag morgen kunne de officielle medier så fortælle, at Berdymukhamedov har sat endnu en personlig rekord - denne gang ved præsidentvalget i det store centralasiatiske land.

Ikke mindre end 97,7 procent af stemmerne i den tidligere sovjetrepublik tilfaldt den 59-årige siddende præsident, ifølge det officielle resultat.

Dermed slog præsidenten sin egen tidligere rekord på 97,1 procent af stemmerne ved det seneste valg i 2012.

Resultatet var et udtryk for en »fri og åben meningstilkendegivelse fra vælgerne«, forsikrede styrets officielle avis, 'Guldalderen'.

Resultatet overraskede dog ingen. Den diktatoriske præsident har, siden han tiltrådte i 2006,tiltaget sig uindskrænket magt over alle magtinstitutioner i den gasrige, tidligere sovjetrepublik.

Selv de otte modkandidater, der formelt set stillede op imod Berdymukhamedov, bakkede således op om den siddende præsident. Kandidaterne havde desuden fået ordre fra landets sikkerhedsministerium om ikke at vise sig udendørs under valgkampen og ikke give nogen interview.

I fodsporene på diktator

Valget viste dermed på sin egen måde, at Gurbanguly Berdymukhamedov, der for ti år siden blev set som en mulig reformator, i stedet er gået i fodsporene på landets tidligere diktator, eks-sovjetlederen Saparmurat Nijasov, der døde i 2006.

Forgængeren forbød adgang til internettet, opkaldte månederne efter sig selv og fængslede sine modstandere uden tøven. I hovedstaden Asjgabat rejste han en gylden statue af sig selv, der automatisk drejede sig mod solen.

Efter Nijasovs død slog Berdymukhamedov, der er uddannet tandlæge og tidligere sundhedsminister, umiddelbart en mere reformvenlig kurs an.

Han ophævede en række af forgængerens mere excentriske forbud og styrkede den obligatoriske skolegang. Men han løslod ikke landets politiske fanger og tillod ikke uafhængige medier.

Inden for et år begyndte Berdymukhamedov i stedet at opbygge sin egen personkult. Han forlængede siden præsidentperioden til syv år og afskaffede en bestemmelse om, at præsidenten skal træde tilbage som 70-årig.

I 2015 var den symbolske forvandling komplet, da Berdymukhamedov rejste sin egen gyldne statue af sig selv på hesteryg midt i hovedstaden. Han tildelte sig selv ærestitlen »den store hesteopdrætter« i det traditionelt nomadiske Turkmenistan.

Sang til fabriksarbejdere

Landet, der har fem millioner indbyggere, har siden genindtaget sin status som et af de mest lukkede lande i verden - kun overgået af Nordkorea. Derfor var valgkampen nøje koreograferet til at fremstille præsidenten som overlegen i snart sagt alle discipliner. Også sang.

Et eksempel var et tv-transmitteret vælgermøde på en fabrik, hvor en medarbejder fremdrog en til lejligheden ustemt guitar og sang en pivfalsk sang. Præsidenten greb straks sin egen guitar, der stemte, og opførte et hjemmekomponeret værk, mens salen klappede energisk (Se videoen herunder).

Tidligere har turkmensk TV vist præsidenten som vinder af både rallyløb, cykelløb, hestevæddeløb og som stærk mand i fitnesscenter. Han har samtidig lovet indbyggerne gratis rationer af benzin.

Berdymukhamedovs forbud mod uafhængige medier har dog ikke kunnet dække over en voksende økonomisk krise udløst af faldende priser på landets vigtigste eksport, naturgas.

Den store nabo Rusland køber ikke længere gas i Turkmenistan, og forhandlinger med Iran er brudt sammen. Kina har dermed som næsten-eneaftager presset prisen i bund. En stor del af indtægterne går til at tilbagebetale lån fra Kina, og landet har nu store budgetunderskud.

Mere afhængig af Rusland

Det har tvunget regeringen til at optage nye lån og hæve prisen på den statssubsiderede benzin. Ifølge turkmenske oppositionsmedier baseret i Rusland er der de seneste måneder opstået mangel på basale varer flere steder i landet.

Krisen har ifølge russiske centralasieneksperter gjort landet mere afhængigt af økonomiske tilskud fra Rusland. Samtidig er naboskabet til det urolige Afghanistan, hvor Taleban er i fremgang, blevet et voksende problem. Gurbanguly Berdymukhamedov har dog indtil videre afvist russiske forslag om at udstationere russiske tropper i de centralasiatiske lande.

Imens er heltebilledet på tv-skærmen krakeleret under vægten af uautoriserede videooptagelser af præsidenten. En af optagelserne af præsidentens deltagelse i et hestevæddeløb viser, hvordan den »store hesteopdrætter« uelegant falder af sin ganger kort før målstregen og bliver overhalet af de øvrige ryttere. Præsidenten hævder, at han vandt løbet.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland