Turist i en terrortid

Nu er Thailand - danskernes foretrukne rejsemål i vinterhalvåret - også ramt af terror. Men der skal mere til, før Udenrigsministeriet vil fraråde rejser dertil, og rejseselskaberne følger Udenrigsministeriets vejledninger. Men de er ikke tænkt som en facitliste.

Thai-soldater patruljerer på den centrale banegård i Bangkok. Et bombeangreb kostede nytåret tre mennesker livet. Foto: Reuters, Sukree Sukplang<br> Fold sammen
Læs mere

Alle rejser til Indonesien - inklusive tropeøen Bali - som ikke er nødvendige, frarådes. Alle rejser til provinserne i det centrale Sulawesi, Ambon (Molukkerne) og Papua frarådes helt.

I Egypten er der en betydelig risiko for terrorhandlinger, men rejser dertil frarådes ikke direkte.

I hele Sri Lanka er der risiko for både terror- og krigshandlinger, som kan ramme både lokale og turister. Så tag Dem i agt, hvis de absolut skal til Sri Lanka.

Ovenstående er et uddrag fra Udenrigsministeriets rejsevejledninger vedrørende tre lande, der normalt på denne årstid ville tiltrække mange solhungrende danskere. Men det har terrortruslen godt og grundigt fået lavet om på, og nu er Thailand - danskernes absolut foretrukne ferieparadis i vinterhalvåret - også blevet et terrormål.

Nytårsaften dræbte otte koordinerede bombeanslag tre mennesker og lemlæstede 42 andre - herunder flere turister, og mandag i denne uge advarede Thailands forsvarsminister så mod endnu kraftigere terrorangreb i løbet af de kommende to måneder.

Når forsvarsministeren i et land - tilmed et land som Thailand, der lever af turisme - direkte advarer mod forestående terror, er der umiddelbart al mulig grund til at tage advarslen alvorlig. Og rejsevejledningen for Thailand på det danske Udenrigsministeriums hjemmeside er da også blevet opdateret.

»Der er en betydelig terrorrisiko i Thailand. Turist- og feriecentre herunder ikke mindst Bangkok kan være blandt de mulige mål,« hedder det i rejsevejledningen, der dog fortsat ikke fraråder danskerne at rejse til Thailand lige bortset fra landets fire sydligste provinser, hvor muslimske oprørere benytter sig af terror-teknikker.

Trafikken er farligere
Og hvad er det så lige, man stiller op som ganske almindelig bleg dansker, der gerne vil sydpå for at få sol på maven? For hvorfor er det, at man frarådes at tage til Indonesien eksempelvis, mens Thailand er OK?

Spørger man chefen for Udenrigsministeriets borgerservice, Lars Thuesen, så er svaret, at det helt afhænger af omstændighederne og af de konkrete oplysninger og efterretninger, som Udenrigsministeriet modtager om terrortrusler rundt omkring i verden. Generelt skal der dog en hel del til, før rejsevejledningen kommer op i det røde felt, hvor rejsende direkte frarådes at tage af sted, understreger Lars Thuesen, der samtidig opfordrer folk til ikke at overvurdere terrortruslen.

»Der er langt flere - også danske rejsende - der dør eller kommer til skade af andre årsager. Eksempelvis trafikulykker,« siger han.

Når rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet alligevel er vigtige og læses flittigt af danskerne, skyldes det, at rejsebranchen har besluttet, at den helt og holdent henholder sig til Udenrigsministeriets råd, når kunderne vil vide, om det nu er sikkert at tage af sted eller spørger, om de ikke kan aflevere billetten tilbage og få pengene retur.

»Så længe Udenrigsministeriet i rejsevejledningen ikke fraråder rejser, sender vi gæsterne af sted. Hvis nogle gæster helst vil aflyse, gælder de almindelige bestemmelser,« siger Stig Elling, salgsdirektør for rejseselskabet Star Tours.

Sådan gør alle rejseoperatørerne, og det betyder, at en kunde, der pludselig ikke tør tage af sted på grund af et terrorangreb, kun får refunderet en mindre del af rejsens pris, hvis Udenrigsministeriet altså ikke direkte fraråder rejsen. For pakkerejser får man 50 procent tilbage, hvis rejsen annulleres 14 dage før afrejse, og slet ingenting, hvis det er mindre end syv dage før afrejse.

Ikke en facitliste
Men i Udenrigsministeriet har man det ikke godt med, at rejsevejledningerne bruges som en facitliste af rejsebureauerne.

»Det har aldrig været meningen,« fastslår chefen i Udenrigsministeriets Borgerservice, Lars Thuesen

I rejsebranchen melder man dog hus forbi.

»For vi har hverken mulighed for eller kapacitet til selv at vurdere terrortruslen. Derfor bruger vi Udenrigsministeriet som en uvildig instans, og det betyder jo så også, at vi betaler ved kasse 1 i de situationer, hvor Udenrigsministeriet fraråder et rejsemål. Så skal vi evakuere og betale penge tilbage,« siger Stig Elling fra Star Tours.

Der er altså rigtig mange penge på spil for rejsebranchen, hvis Udenrigsministeriet vælger at fraråde rejser til et bestemt land. Omvendt vil Udenrigsministeriet også få på puklen af de rejsende og deres pårørende, hvis ministeriet kan mistænkes for at have overhørt advarsler om forestående terroranslag.

Samtidig kan det give diplomatiske kurrer på tråden, når Danmark pludselig »terrorstempler« et land. Det skete i oktober 2002, da Thailands regering protesterede højlydt, da det danske Udenrigsministerium på baggrund af ikke nærmere specificerede oplysninger udpegede feriestederne Patong og Phuket som mulige terrormål.

Men i Udenrigsministeriets Borgerservice afviser man, at rejsevejledningerne er påvirket af økonomiske eller andre uvedkommende hensyn.

»Det er vigtigt at understrege, at økonomiske interesser ikke indgår i udformningen af rejsevejledningerne. Rejsevejledningerne er alene udtryk for Udenrigsministeriets aktuelle vurdering af den sikkerhedsmæssige situation i et bestemt område eller land,« skriver Borgerservice på sin hjemmeside, der også understreger, at det i sidste ende er den enkelte danskers eget ansvar at være turist i en terrortid.

»Udenrigsministeriets rejsevejledninger er kun vejledende. Det står naturligvis danskere frit for at rejse, hvorhen de vil.«

Har du overvejet sikkerheden, inden du skulle ud og rejse? Valgte du at blive hjemme?