Tuneserne har fået udgangsforbud

Blodige sammenstød mellem demonstranter og politi får Tunesiens regering til at forbyde al udgang mellem kl. 20 og 05.

Arbejdsløse tunesere kræver job – regeringen har svaret med udgangsforbud. Foto: Mohamed Messara Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tunesien har i de seneste dage oplevet protester, demonstrationer og optøjer, der vækker minder om revolutionen i 2010-2011. Og kravet om »arbejde, frihed, værdighed« fra demonstranterne, der både er på gaden i hovedstaden Tunis og flere andre af landets byer, er da også et genbrug fra den folkelige revolte, der for fem år siden væltede præsident Ben Alis regime.

Friheden – det mest lovende demokrati i den arabisk-talende verden – har tuneserne ganske vist fået, men arbejde og økonomiske og sociale fremskridt lader stadig vente på sig, og derfor er tuneserne igen på gaden. Fredag svarede regeringen igen ved at indføre udgangsforbud fra kl. 20.00 til 05.00.

Demonstrationerne begyndte først på ugen i byen Kasserine i det centrale Tunesien, hvor befolkningen længe har klaget over at være marginaliseret og forsømt af regeringen i hovedstaden Tunis.

Omstændighederne minder i tankevækkende grad om den begivenhed, som i december 2010 udløste den tunesiske revolution, der hurtigt spredte sig til andre lande i regionen og blev kendt som det arabiske forår: Dengang var det en ung gadehandler, der i desperation over manglende fremtidsudsigter og myndighedernes overgreb satte ild til sig selv og omkom.

Denne gang er det også en ung vred mand, der har udløst protesterne. 28-årige Ridya Yahyaoui døde, da han kravlede op i en elmast, og ifølge nyhedskanalen Al Jazeeras korrespondent var det et selvmord udløst af frustration over arbejdsløshed.

Tunesiske myndigheder oplyser, at mindst 59 betjente og 40 demonstranter er blevet såret i blodige sammenstød, og der er rapporter om, at en politimand er omkommet, da demonstranter væltede hans bil.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, mener, at uroen i Tunesien er et wake up call til EU.

»Vil vi have en stabil baghave og undgå, at tuneserne sætter over Middelhavet for at komme til Europa, er vi nødt til investere i Tunesien, så der kan skabes jobs og økonomiske fremskridt,« siger Naser Khader.

Det er de Radikales tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard, enig i.

»Alle holder vejret nu. For Tunesien er det eneste sted, hvor der er håb efter det arabiske forår,« siger Martin Lidegaard.

Eller som den tunesiske økonomiprofessor, Ridha Chkoundali, udtrykker det i et interview med netmediet tunisialive:

»Under revolutionen råbte alle på værdighed, men du kan ikke have værdighed uden arbejde. I 2010 var arbejdsløshedsprocenten 13, nu er den 15,3, og 2015 var et særligt slemt år,« siger Ridha Chkoundali.