Tugçe er blevet Tysklands nye heltinde

Den tysk-tyrkiske studerende Tugçe Albayrak er blevet Tysklands symbol på civilt mod til at blande sig, når voldsmænd truer medborgere. Hun begraves onsdag.

»Hvor andre mennesker kiggede væk, har Tugçe Albayrak på forbilledlig vis udvist mod og civilcourage og hjulpet ofrene for en voldshandling,« skrev Tysklands præsident, Joachim Gauck, til den nu afdøde 22-årige lærestuderendes familie. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANK RUMPENHORST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Tugçe Albayrak kunne godt være blevet siddende. Den 22-årige lærestuderende fra Offenbach ved Frankfurt am Main var på McDonald’s med veninder, da to piger ifølge vidner råbte om hjælp fra toiletterne. De blev tilsyneladende truet af tre unge mænd.

De fleste gæster blev siddende, sådan som de fleste gæster gør i sådan nogle situationer. Men Tugçe Albayrak rejste sig og sagde ifølge vidneudsagn: »Nu går jeg derned«.

Hvad der efterfølgende skete er uklart. En hakkende og mørk overvågningsvideo viser ifølge tabloidavisen Bild, hvordan én af de tre senere slår Tugçe Albayrak i hovedet på en parkeringsplads udenfor. Der er ifølge politiet tale om den 18-årige Sanel M. Man kan se hans kammerat forgæves prøve at holde ham tilbage. Man kan se Tugçe Albayrak falde bagover og slå hovedet i asfalten.

Fredag i sidste uge slukkede lægerne for maskinerne, der holdt hende i live. Det var hendes 23-års fødselsdag. Onsdag skal hun begraves. Det bliver en stor begivenhed i Tyskland, for Tugçe Albayrak er blevet symbol på et mod, som tydeligvis berører hendes landsmænd dybt.

Uden for hospitalet i Offenbach har tusinder af mennesker været samlet. Den schweiziske landsholdsspiller Haris Seferovic fra Eintracht Frankfurt jublede efter en scoring i Bundesligaen med en T-shirt, hvor der på tysk-engelsk twittersprog stod »Tugce #Zivilcourage #Engel #Mut #Respect«.

Det tyske fodboldforbund roste dommeren for at gøre en undtagelse fra forbuddet mod personlige og politiske budskaber på spillertøjet og undlade at give Haris Seferovic en advarsel. Flere end 150.000 mennesker har på internettet efterlyst, at Tugçe Albayrak posthumt bliver tildelt en tysk fortjenstmedalje. Det overvejer præsident Joachim Gauck.

»Hvor andre mennesker kiggede væk, har Tugçe på forbilledlig vis udvist mod og civilcourage og hjulpet ofrene for en voldshandling,« skrev han i et brev til familien.

To vidner, der længe har været efterlyst i medierne, blev først for nylig identificeret af politiet. De havde ikke følt behov for at melde sig, lød det.

En engageret kvinde

Tyskland har tidligere hyldet helte i hverdagen, der trådte frem mod voldsmænd. I 2009 blandede forretningsmanden Dominik Brunner sig i en strid på en banegård i München og blev slået og sparket, så han senere døde af kvæstelserne.

Men der er den nye dimension på tragedien om Tugçe Albayrak, at hun har tyrkiske rødder i et land, hvor integrationen mellem etniske tyskere og tyrkere ikke altid er uproblematisk, hvor mange efterkommere af indvandrere bliver dårligt uddannet, og fordomme og racisme ifølge meningsmålinger vokser.

Tugçe Albayrak var efter alt at dømme en engageret ung kvinde, som drømte om at blive skolelærer. Et Facebook-billede viser hende foran en skoletavle. Ifølge venners opdateringer var hun tilhænger af grundlæggeren af den moderne tyrkiske republik, Kemal Atatürk, og kritiserede både islamister og den israelske fremfærd i Palæstina. Shopping og prinsesselege, var angiveligt ikke hendes stil.

At både etniske tyskere og indvandrere i den grad har taget Tugçe Albayrak til sig giver håb om, at den negative debat om indvandrere kan få et modspil, skriver Verica Spasovska, redaktør for Deutsche Welle, i en kommentar. Tallene viser, at indvandring er en god forretning for Tyskland, men følelserne præges af enkeltsager, hvor indvandrere tit har en problemrolle, skriver hun.

»Det er så ofte den enkelte skæbne, der brænder sig fast hos os. I dette tilfælde er det en modig, køn, ung tysk-tyrker, der nu har fået en plads i tyskernes hjerte,« skriver hun.

Et symbol på forsoning

Den tyske sorg over Tugçe Albayrak er blevet beskrevet kloden over, ikke mindst i tyrkiske medier, der altid følger nøje med i, hvordan tyrkere behandles i Tyskland.

»Den tyske offentlighed er chokeret,« konstaterede et tyrkisk nyhedsbureau.

Tyrkiske medier fokuserer også på den formodede gerningsmand - den 18-årige Sanel M., som har serbiske rødder. Han skal have forklaret politiet, at han bare gav Tugçe Albayrak en lussing. Det er uklart, om hun døde af slaget eller af faldet. En tyrkisk avis skal ifølge Die Welt have omtalt ham som en »serbisk slagter«.

Tugçe Albayraks familie har ikke udtalt ét eneste negativt ord om gerningsmanden. Den unge kvinde står ifølge CDU-politikeren Ismail Tipi ikke bare for civilcourage, men som symbol for forsoning og sammenhold.

I Tyskland diskuteres også, hvad man stiller op med voldsparate unge som Sanel M. Den konservative avis Die Welt mener at vide, at det var den 18-åriges »macho-ære«, der ikke tålte modsigelse af en stærk kvinde.

Bild skriver, at han var kendt af politiet og nu sidder i en enecelle i en anstalt med 280 andre unge kriminelle. Her kan han deltage i »male- og guitarkurser«, skriver bladet med forargelse.

Avisen Süddeutsche beskriver, hvordan man med alternativer til indespærring sammen med andre kriminelle kan behandle de unge mænd med eksplosionsagtig vrede fra de ofte brudte hjem. Justitsminister Heiko Maas (SPD) udtaler, at man ikke kan løse problemet med den slags voldsforbrydelser med højere straffe. Der er brug for mere civilcourage, siger han.

Flere mennesker som Tugçe Albayrak altså.