Tsipras sender chokbølger gennem Athen og Bruxelles

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har skabt lange køer foran hæveautomaterne i Athen og chok i Bruxelles med sin beslutning om en folkeafstemning.

Lørdag er der lange køer foran hæveautomaterne i Athen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Der er kø foran hæveautomaterne i Athen og chok i Bruxelles.

Kort efter midnat annoncerede den græske premierminister, Alexis Tsipras, at han den 5. juli vil sende det aftaleforslag fra kreditorerne, som han ikke selv vil acceptere, til folkeafstemning. Grækerne skal stemme ja eller nej i en afstemning, og et nej kan muligvis føre til et græsk exit fra euroen.

Afstemningen kan også meget vel komme til at afgøre, om den venstreorienterede Syriza-regering med Tsipras i spidsen kan fortsætte, og i det hele taget er konsekvenserne uklare af, hvad det egentlig er for en boks, som Tsipras har åbnet.

Nogen kalder det et strategisk mestertræk fra Tsipras, der har fanget kreditorerne med bukserne nede, for vil de virkelig stå fast på reformkravene og dermed risikere et græsk exit fra euroen med uforudsigelige konsekvenser?

Men det tyder alt på. Finansministrene fra de øvrige eurolande var chokerede og hårde i deres udmeldinger, da de ankom til eurogruppemøde lørdag kl. 14.

»Jeg er meget negativt overrasket over den græske beslutning... Grækenland har lukket døren for yderligere forhandlinger... Nu må vi høre fra den græske minister og tale om konsekvenserne,« sagde Hollands finansminister, Jeroen Dijsselbloem, der er formand for eurogruppen.

Finlands Alexander Stubb sagde, at den såkaldte Plan B, hvor sikkerhedsnettet under Grækenland løber ud, nu bliver Plan A.

»Det er potentielt en ret trist dag,« sagde Stubb.

Irlands finansminister, Michael Noonan, var på samme linje:

»Vi er på vej ind i totalt ukendt farvand,« sagde han.

Den græske finansminister, Yanis Varoufakis, sagde ikke noget ved ankomsten, men han har sagt til Reuters, at han på mødet vil bede om at få første del af den finansieringspakke, som ville følge med en aftale, til at betale 11,5 milliarder kroner tilbage til Den Internationale Valutafond (IMF) på tirsdag.

Med Tsipras’ afvisning af det seneste forslag fra kreditorerne og udmeldingen om folkeafstemningen virker det dog ikke sandsynligt, at det kan ske. Flere finansministre understregede, at de ikke vil forlænge sikkerhedsnettet under Grækenland til efter folkeafstemningen. De skal nu i stedet for diskutere de mulige scenarier på mødet i eurogruppen - og selv om ingen bruger de forbudte ord, så er et af scenarierne et græsk exit fra euroen.

Sikkerhedsnettet udløber på tirsdag - den 30. juni - og det er dermed uvist, om de græske banker overhovedet kan åbne på mandag.

I Athen er chokket nogenlunde lige så stort. Billederne vælter allerede ind af lange køer foran hæveautomaterne i Athen, da mange nu frygter, at bankerne ikke vil åbne på mandag, og at der nu kan blive indført kapitalkontrol med et snævert loft for, hvor mange af ens egne penge man må hæve.

Og i det græske parlament er en ophedet debat om folkeafstemningen, der ventes at vare til midnat, gået i gang. Oppositionen stiller blandt andet spørgsmål om, hvorvidt en sådan folkeafstemning om finansielle spørgsmål overhovedet er lovlig.

Uden en forlængelse af sikkerhedsnettet får Grækenland ikke adgang til nye milliardlån og vil dermed sandsynligvis komme til at misligholde lånet fra IMF på tirsdag.

Det er også uvist, om Den Europæiske Centralbank (ECB) uden en aftale vil blive ved med at tillade nødfinansiering til de græske banker, som risikerer kollaps uden denne likviditetsmulighed.

Det græske drama er tilføjet endnu en dimension, som kun meget få så komme fredag.