Tshisekedi er indsat som præsident i DRCongo

Tusindvis af mennesker på gaden i Kinshasa for at fejre et fredeligt præsidentskifte.

Felix Tshisekedi (tv) ved indsættelsesceremonien i Kinshasa. Han sidder ved siden af DRCongos afgående præsident, Joseph Kabila. Reuters Tv/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den 55-årige Felix Tshisekedi er torsdag blevet indsat som ny præsident i det store afrikanske land Den Demokratiske Republik Congo.

Han afløser Joseph Kabila, der efter 18 år som præsident forlader posten.

Tshisekedi er taget i ed efter at have vundet et kaotisk og omstridt præsidentvalg. Men det er første gang, at DRCongo oplever et fredeligt magtskifte.

- Vi håber, at dette vil være en ægte forandring, specielt da han har overtaget magten uden blodsudgydelser, siger Saddam Kongolo, et af medlemmerne af den nye præsidents UDPS-parti.

Da Tshisekedi blev taget i ed, var tusindvis af glade mennesker samlet ved præsidentpaladset i Kinshasa, hovedstaden i DRCongo.

En af Tshisekedis første opgaver bliver at udpege en person, der skal være premierminister.

Den nye premierminister skal dele magten med afgående præsident Kabilas parti, der har flertallet i landets parlament.

Udnævnelsen af Tshisekedi er kulminationen på to års politisk tumult, der blev udløst, da Kabila nægtede at forlade præsidentposten, da hans embede udløb.

Men i december kom præsidentvalget så - efter tre udsættelser. Mange iagttagere blev overrasket over manglen på vold under valgkampen og valget.

Dog var der strid om valgresultatet.

Det endte med, at Tshisekedi blev erklæret vinder med 38,5 procent af stemmerne. Hans nærmeste rival, Martin Fayulu, fik 34,8 procent.

Fayulu klagede og talte om valgsvindel, men forfatningsdomstolen afviste klagen.

DRCongo, der omtrent er på størrelse med Vesteuropa, har i den nære fortid gennemlevet to regionale krige, nemlig i 1996-1997 og i 1998-2003.

De to forrige præsidentvalg i 2006 og i 2011 blev begge vundet af Joseph Kabila, og de var præget af blodsudgydelser.

/ritzau/AFP