Trykket stiger i de græske lejre: Mange asylansøgere kvæstet

Limbo. Af latin: limbus (rand, kant). En mellemtilstand med påtvunget uvirksomhed.

En spontan demonstration i en lejr ved Idomeni nær grænsen til Makedonien, 26. marts. Foto: Sakis Mitrolidis/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: SAKIS MITROLIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de græske opsamlingslejre sidder mange mennesker fra en række forskellige lande. De sidder tæt sammen, og de sidder der på ubestemt tid. De er ofte udmattede, usikre på deres fremtid og kort sagt pirrelige.

I de seneste dage er det flere gange kommet til alvorlige sammenstød mellem forskellige grupper af asylansøgere, og adskillige er blevet kvæstet. Der har været episoder i havnebyen Piræus, i Idomeni ved den makedonske grænse og på øen Chios: sten er fløjet gennem luften, knive er trukket.

I Piræus’ havn, hvor nærved 6.000 asylansøgere sidder og venter i haller og telte, gik det i nat løs mellem en gruppe afghanere og en gruppe syrere. Otte blev kvæstet, heraf to alvorligt. Årsag: en afghaner skal have chikaneret en syrisk kvinde.

I Idomeni kom det til slagsmål på knive, på Chios var der regulært håndgemæng.

De græske myndigheder forsøger at holde trit med begivenhederne: efter sammenstødene vil man delvist rømme den provisoriske lejr i Piræus og fordele en gruppe af de midlertidige beboere på andre lejre.

Cirka 300 syrere sendes til den vestlige ende af halvøen Peloponnes, mens omkring 700 afghanere ifølge den tyske avis Die Welt overføres til en lejr i udkanten af hovedstaden Athen.

I morgen skal parlamentet i Athen hastebehandle en række påkrævede rammebetingelser, før man kan skride til godkendelse af den flygtningepakke, EU for nylig forhandlede på plads med Tyrkiet. Det vigtigste punkt er juridisk at forankre aftalen om at tilbagesende asylansøgere til Tyrkiet.

Protester mod flygtningeaftale

Antallet af nytilkomne asylansøgere svinger betydeligt. Tirsdag blev der registreret 192 nye tilrejsende på de græske kyster, dagen efter var der 766, og i går 377. Søndag var tallet helt nede på 73.

Til gengæld har de nyankomne ikke udsigt til at komme videre, og frustrationerne ulmer lige under overfladen.

Onsdag demonstrerede en gruppe på et par tusinde i Athens centrum mod EUs aftale med Tyrkiet. På bannere stod slagord som »Ned med den rascistiske aftale« og »Åbn grænserne!«, og demonstranterne brændte en blå EU-fane af foran Unionens kontorer i Athen.

Ifølge græsk TV deltog en del venstreorienterede aktivister i demonstrationen.