Truslerne mod Trump-familien er særligt brutale

Amerikanske præsidenter har altid modtaget dødstrusler, men tonen og brutaliteten i de trusler, som i øjeblikket rettes mod landets kommende præsident, er af særlig grov karakter, vurderer eksperter.

En mand forsøger at fjerne skriften »Kill Trump«, som demonstranter i døgnet efter valget, malede i Oakland, Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: NOAH BERGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mand er blevet fængslet for at forsøge at stjæle en pistol og rette den mod den daværende republikanske præsidentkandidat, og på Twitter er hashtags som #killTrump og #assasinateTrump (»dræb Trump«, red.) opstået.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, har fået flere grove dødstrusler end de fleste.

»Det er ganske voldsomme udsagn. Det er ikke bare det sædvanlige om, at en er en idiot eller usympatisk. Det er opfordringer til at gøre noget ulovligt, groft og strafbart,« siger Peter Kurrild-Klitgaard professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Han nævner desuden, hvordan der i forlængelse af de brutale hashtags også er opstået #rapeMelanie (voldtag Melanie red.) med henvisning til Trumps kone. Alle tre hashtags, som formentlig er ulovlige, og som Secret Security ifølge flere amerikanske medier derfor er i færd med at undersøge afsenderne bag.

»Jeg kan ikke vurdere risikoen (for at truslerne faktisk realiseres, red.), men det er klart, at der er sket en forråelse,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Trump har åbnet op for en grovere tone

Det er en udvikling, som har taget fart i takt med internettets udbredelse, og som har fået yderligere vind i sejlene af den demografiske udvikling i USA, hvor der de senere år har været en tendens til øget polarisering, mener professoren.

»Og så kommer det i kølvandet på, at man har en kommende præsident, som har været mere grov i sit sprogbrug end nogen anden præsidentkandidat fra de to store partier i hele efterkrigstiden. Jeg kan ikke sige, at det er hans egen skyld – og det vil jeg ikke sige – men han har ikke selv lagt en særlig sober tone,« siger han med henvisning til at Trump gentagne gange er blevet kritiseret for at fornærme folk fra nær og fjern.

Samme vurdering kommer fra Derek Beach, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

»Når den kommende præsident sender den slags ud som tweets, vejrer de her mennesker morgenlugt. Man har åbnet op for en måde at tale på og en diskurs, som har været forbeholdt de mørke kroge af internettet. Men om det vendes tilbage mod Trump er spekulation,« siger han.

Turist ville stjæle pistol

I dagene efter 8. november, da Trumps valgsejr stod klart, florerede de voldsomme hashtags på Twitter, hvor flere brugere ifølge New York Post markerede 20. januar 2017 som deadline for drabet. Det er den dato, hvor Trump ved en officielt ceremoni bliver indsat som USA's næste præsident.

Flere demonstrationer mod den kommende præsident blev også arrangeret, og ved en af demonstrationerne i Oakland, Californien, blev der malet ordene »Kill Trump« med graffiti på en væg.

Og truslerne har også allerede personificeret sig.

Under et debatmøde i Reno, Nevada, få dage før valget blev Trumps tale afbrud og han måtte i hast forlade scenen omringet af sine Secret Service-folk. Angiveligt havde en uidentificeret person i mængden råbt »gun« kort forinden. Efter få minutter vendte Trump dog tilbage til scenen, fordi faren var afblæst.

En 20-årig britisk turist har desuden udsigt til 366 dages fængsel, fordi han under et vælgermøde forsøgte at fravriste en pistol fra en politibetjent – angiveligt for at ville skyde mod Trump. Det skete i Las Vegas 18. juni.

Ikke mere udsat end Obama

Selvom truslerne allerede er mange mod den kommende præsident, vurderer Derek Beach ikke, at Trump er mere udsat end den nuværende præsident, Obama.

For også da Obama tiltrådte var der dødstrusler – og det har der historisk set været mod langt de fleste amerikanske præsidenter.

»Obamas otte veloverståede år vidner om, at Secret Service – på trods af vilde trusler – passer godt på præsidenterne og har gjort det siden Reagan,« siger Derek Beach.

Han henviser til, at Reagan i sin tid som præsident blev beskudt, og siden dengang har man opgraderet sikkerheden omkring de amerikanske præsidenter.

»Der er ikke længere noget, der hedder menneskelig kontakt – kun under kontrollerede forhold. Folk har ikke længere direkte adgang til en præsident,« nævner Derek Beach som eksempel.