Trumps whistleblower klar til at kommunikere med Republikanerne

Whistlebloweren, der i første omgang slog alarm om præsident Donald Trumps opkald til Ukraine, er nu klar til at kommunikere med de Republikanere, der er med til at undersøge sagen. Men kun på skrift.

Præsident Donald Trump vil have identiteten afsløret på den whistleblower, der først slog alarm om hans opkald til Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oliver Contreras/EPA/Ritzau Scanpix

USAs præsident Donald Trump har længe krævet, at whistlebloweren, der slog alarm om hans telefonopkald til Ukraine, står frem. I stedet har whistlebloweren nu meldt sig klar til at kommunikere med Republikanerne på skrift.

Anonymt. Det skriver The Independent.

Whistlebloweren var den første til at slå alarm om, at Donald Trump måske forsøgte at presse Ukraines nyslåede præsident, Volodymyr Selenskyj, til at indlede korruptionsundersøgelser mod familien Biden, og siden er det kommet frem, at præsidenten tilbageholdt amerikansk militærbistand for næsten 400 millioner dollar, da han bad om korruptionsundersøgelserne.

Mens flere og flere vidner har bekræftet de omstændigheder og hændelser, som whistlebloweren var den første til at bringe videre, har flere af Demokraterne i Repræsentanternes Hus – hvor den indledende undersøgelse af Trumps forhold til Ukraine altså finder sted – opgivet at afhøre whistlebloweren selv.

Men Republikanerne fastholder, at de vil høre fra den person, der startede det hele.

Derfor har whistleblowerens advokat, Mark Zaid, nu tilbudt Republikanerne, at de kan stille whistlebloweren spørgsmål på skrift, som han eller hun derefter vil besvare under ed – også på skrift.

Whistleblower er fortsat anonym

Det er endnu uklart, om Republikanerne vil tage imod det tilbud, eller om de fortsat vil kræve, at whistlebloweren står frem med navn og ansigt. Republikanerne har flere gange hævdet, at whistlebloweren, som vi ved er del af det amerikanske efterretningsmiljø, er politisk farvet og Trump-modstander. Den påstand er der dog ingen beviser for.

Ifølge whistleblowerens advokat har nogle Republikanere flere gange forsøgt at offentliggøre whistleblowerens identitet – og det til fare for både whistlebloweren og whistleblowerens familie, siger altså advokaten.

Præsident Trump er overbevist om, at hans anklager er en mand. Og han vil vide, hvem han er.

»Whistlebloweren tager meget fejl, og han skal stå frem. Fake news-medierne ved, hvem han er. Men eftersom de er en forlænget arm for Demokraterne, vil de ikke afsløre hans identitet, for det vil koste dem dyrt,« skriver præsidenten på Twitter.

»Afslør whistlebloweren og afslut processen om rigsretssagen,« siger han og kalder sagen for »et svindelnummer«.