Trumps vicepræsident skal håndtere coronavirus – det gør amerikanere nervøse

USAs vicepræsident, Mike Pence, bliver beskyldt for at have skabt en hiv-krise. Han tror ikke på, at cigaretter er farlige eller på den globale opvarmning. Nu skal han styre den amerikanske håndtering af coronavirus.

Indsatsklar? USAs præsident, Donald Trump, har udpeget vicepræsident Mike Pence til at få styr på coronatruslen i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Donald Trump annoncerede sent onsdag aften, at han har sat sin vicepræsident, Mike Pence, til at stå for håndteringen af coronavirus i USA.

Det er ikke særligt betryggende, mener kritikerne. For Mike Pences historik inden for sundheds- og videnskabsspørgsmål er ikke imponerende.

Han bliver beskyldt for at have forårsaget en hiv-krise i Indiana, han har kaldt global opvarmning »en myte,« og han har påstået, at rygning ikke dræber. Nu skal han tage sig af coronavirus.

Som guvernør i Indiana skar han dybt i statens sundhedsbudget. Da staten blev ramt af et hiv-udbrud, som ofte smittede gennem misbrugeres kanyler, afviste Mike Pence i månedsvis at etablere et tiltag, der skulle give misbrugerne mulighed for at få rene, sterile kanyler.

Mike Pence mente som udgangspunkt, at kanyletiltaget ville være et moralsk problem og opfordre til stofmisbrug.

Den forhistorie får Gregg Gonsalves, forsker i aids på Yale University, til at angribe udnævnelsen af Pence. Det vidner om en mangel på forståelse af situationens alvor, mener forskeren.

Mike Pence har også flere gange tvivlet på videnskaben. Han har hævdet, at den globale opvarmning er en »myte«. Og i 2000 skrev han et indlæg, hvor han fremførte, at rygning ikke dræber, og at helbredsrisikoen ved rygning bliver stærkt overdrevet af medier, eksperter og politikere.

Det demokratiske kongresmedlem, Alexandria Ocasio-Cortez, skriver ligefrem på Twitter, at hun frygter, at udnævnelsen kan koste menneskeliv.

Der er indtil videre 15 personer i USA, som er blevet smittet med coronavirus. Ingen har endnu mistet livet. Derudover holdes 45 amerikanere i karantæne rundt om i verden efter at være blevet smittet  uden for USAs grænser.

På pressemødet onsdag sagde Donald Trump, at han vil gøre alt, hvad han kan for at for at undgå, at virussen spreder sig.

»Mike vil arbejde med fagfolk og læger og alle andre, der arbejder for samme sag,« sagde præsidenten på pressemødet.

Han gentog også sit forslag om at afsætte 2,5 milliarder dollar til at bekæmpe virusspredning og til vaccineudvikling. Beløbet svarer til knap 17 milliarder danske kroner.

Forslaget sendte han tidligere på ugen ind til Kongressen, der skal tage stilling til det.

Trump anerkender også, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, har arbejdet »meget, meget hårdt« mod coronavirussen.