Trumps vej til Det Hvide Hus er belagt med kæmpe udfordringer

Der er mange opgaver og udfordringer, som skal klares, før Donald Trump indtræder som USAs præsident i januar 2017.

Donald Trump bliver den næste præsident i USA. Nu skal præsidentjobbes overgives fra Obama til Trump, og det bliver en stor opgave.   Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE

Donald Trump kan ikke slappe af, nu hvor sejren er i hus.

Den kommende præsident kommer nemlig på hårdt arbejde næste de måneder op til, at han officielt bliver indsat som USAs præsident 20. januar 2017. Det er ikke bare lige sådan at overdrage præsidentjobbet, forklarer Derek Beach, som er professor ved Aarhus Universitet og ekspert i amerikansk.

»Der skal findes flere tusinder af embedsmænd, som kan erstatte dem, der sad under Obama. Det er lige fra kontorchefer og op ad i alle ministerier. Det er en kæmpe opgave at skifte administrationen ud på den måde. Det skal forberedes, og det tager tid,« siger han.

Den overgang mellem to præsidenter, der nu sker, kaldes transition, og den proces forbereder præsidentkandidaterne længe før valgresultatet. I Trump-lejren er det James »Chris« Christie, der har stået og står for at sikre en god overgang.

»Det er en rigtig stor opgave, som venter Trump nu,« siger Derek Beach og uddyber:

»Der vil formentlig stadig være nogle stillinger i embedsværket, som ikke er besat, når han indtræder som præsident. Rigtig mange af de tunge, republikanske mænd og kvinder i Washington har sagt offentligt, at de ikke vil røre ved Trump. Der vil formentlig være nogen, som kryber tilbage, men jeg tror ikke, at det bliver så mange. Trump får rekrutteringsudfordringer, og det bliver et meget ungt og uerfarent hold af embedsmænd, som han får fra start.«

Udover at finde nye embedsfolk skal Donald Trump også udarbejde en slags regeringsgrundlag, et grundlag for hvad han ønsker at gøre som præsident. Og så skal Donald Trump forsøge at klinge skærene med politiske kollegaer, før han bliver indsat som USAs præsident.

»Der ligger nu et stort stykke politisk arbejde for Trump, for han har været meget uenige med republikanerne i Kongressen. Tag bare hans stridigheder med Paul Ryan (den republikanske kongresformand, red),« siger Derek Beach.

Når Trump skal ind, er det ud med Obama

Overgangsmånederne er ikke kun specielle for Donald Trump, men også for Obama. Obamas tid som præsident er ved at være slut efter otte år i sædet, men der er stadig enkelte opgaver tilbage.

»Det vanvittige sker, at Obama skal tage imod en mand, som ikke troede, at Obama var amerikansk statsborger. Obama og Trump skal nu samarbejde for at lette overgangen. Helt lavpraktisk skal Obama orientere Trump om forskellige emner, særligt på det udenrigspolitiske område,« siger Derek Beach.

Derudover er der ikke så meget, som Obama rent faktisk skal.

»Obama bruger nok sin sidste tid som præsident på rejser og på at hygge sig lidt. Måske laver han nogle sidste tiltag udenrigspolitisk, men ellers bliver det sådan noget hygge-hygge. Han har intet mandat nu,« siger Derek Beach.

Der er tradition for, at de afgående præsidenter bruger juletiden i Det Hvide Hus på at benåde kriminelle i sidste minut, men det tror Derek Beach ikke, at Obama kommer til. Det er før set med præsidenter som Bill Clinton og de to Bush-præsidenter, George H. W. Bush og George W. Bush.

Valgmændene mødes 19. december for formelt at vælge Donald Trump som USAs 45. præsident.