Trumps »triumftog« er fyldt med ballade - men forude venter langt større problemer

NYHEDSANALYSE: Senator Ted Cruz' angreb på præsidentkandidat Donald Trump udløste et ramaskrig i buuuuh-klassen ved det republikanske partikonvent. Men i kulissen blev der nikket.

Nu er han kun én sejr fra at blive USAs næste præsident, Donald Trump. Men der har været uro i geledderne under det republikanske partikonvent i Cleveland. Foto: Michael Reynolds/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CLEVELAND: Janet Nicholson fra Ohio er betænkelig. Hun mener, at hendes republikanske parti er i opløsning, og at partiets præsidentkandidat, Donald Trump, ikke leverer svar på en række nødvendige spørgsmål som hvad, partiet i fremtiden vil stå for.

»Vi er mere splittede end nogensinde tidligere. Jeg har ikke en fornemmelse af, hvor vi er på vej hen. Trump har ikke givet mig svar på en række af de spørgsmål, jeg har om helt almindelige problemer. Jeg aner stadig ikke, hvor arbejdspladserne skal komme fra ud over, at Kina og mexicanerne har stjålet dem fra os. Jeg er bekymret for vores værdipolitiske grundlag. Jeg synes ikke, at Trump har de grundlæggende konservative, kristne værdier, som republikanerne altid har stået for«, siger Janet Nicholson.

Hun står langt fra alene på konventet i Cleveland. Det kan man kan se ud fra det faktum, at Texas-senatoren Ted Cruz i en tale satte ord på den tvivl, som mange »gamle« republikanere har efter konventet. For hvor står partiet værdipolitisk i dag?

Cruz bakkede – stik imod alle traditioner – ikke Trump op som præsidentkandidat, og han leverede en værdipolitisk tale om friheden som et grundprincip for partiet.

Det var en tale, som iagttagere mente var en af de mest gennemførte konservative taler på konventet. Den manglede bare det vigtigste: Opbakningen til Trump. Og det udløste et ramaskrig i buuuuh-klassen blandt Trumps tilhængere. Men i kulissen var der nogle, der nikkede fra de mange delegationer, som ikke kan udstå Trump, og som mener, at han er ved at ødelægge partiet indefra uden at have noget at sætte i stedet.

For Donald Trump selv har det været en blandet oplevelse med konventet. På den ene side har han cementeret sin position i partiet og fået en række indflydelsesrige guvernører og kongresmedlemmer på sin side. Han har fået fortalt sin familiehistorie.

Selv om hans hustru, Melania Trumps tale blev beskyldt for plagiat, så døde den debat dog hurtigt igen, fordi flere af hans børn leverede taler, som blev modtaget med klapsalver af de delegerede. Fremtrædende medlemmer af partiet gik på scenen og anbefalede Trump, bl.a. New Jerseys guvernør Chris Christie, Wisconsins guvernør Scott Walker, den tidligere guvernør i Texas Rick Perry og partiets grand old man Newt Gingrich, som stadig nyder stor anseelse for sin tid som formand for Repræsentanternes Hus under præsident Bill Clinton.

På den anden side er der uro, fordi en række fremtrædende republikanere er blevet væk. Bush-familien, den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney og senatorerne John McCain og Lindsay Graham for ikke at nævne de »halvlunke« som den nuværende formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, og formanden for senatet, Mitch McConnell. De er alle bekymrede for, at partiet under Trump er på vej til at miste indflydelse, og at Det hvide Hus og Kongressen begge bliver demokratisk til november, hvor der også er valg til Kongressen.

Bekymringen er konkret. For at Trump skal kunne vinde, skal han kunne få 40 pct. af latino-stemmerne. Han har lige nu kun 20 pct. For kvindernes vedkommende skal have over halvdelen. Lige nu har han 33 pct.

Det ser værre ud med de sorte. Der har han lige nu mindre end fem pct., mens Hillary Clinton har 89 pct. Så set i det perspektiv ser tallene ikke gode ud for Trump.

Det store spørgsmål er, om disse tal overhovedet har værdi i dag, hvor mange nye vælgere – primært hvide – har meldt sig ind i partiet. En ting er sikkert: Der bliver vendt op og ned på mange ting ved valget i november. Om det så også er nok til, at Donald Trump vinder, er en anden sag.