Trumps svigersøn og rådgiver mister sikkerhedsgodkendelse

Jared Kushner har ikke længere adgang til præsident Donald Trumps daglige briefing, oplyser embedsmænd.

Jared Kushner har mistet sin sikkerhedsgodkendelse på topniveau. Reuters/James Lawler Duggan/arkiv Fold sammen
Læs mere

USA's præsident Donald Trumps svigersøn og højtstående rådgiver, Jared Kushner, har mistet sin sikkerhedsgodkendelse på højeste niveau.

Det oplyser to unavngivne amerikanske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet AFP.

Dermed har Jared Kushner, der er gift med Donald Trumps datter Ivanka, blandt andet ikke længere adgang til præsidentens daglige briefing.

Den daglige briefing betragtes generelt som det sted, hvor nogle af de dybeste amerikanske hemmeligheder deles.

De amerikanske medier CNN og Politico oplyser, at Kushner allerede i sidste uge mistede retten til at deltage i møderne.

Jared Kushner har det seneste år haft en midlertidig sikkerhedsgodkendelse på topniveau. Men den er nu altså blevet nedjusteret til det niveau, der hedder »hemmeligt« og ligger niveauet under »tophemmeligt«.

Det Hvide Hus' stabschef, John Kelly, beordrede i sidste uge, at personer med midlertidige sikkerhedsgodkendelser skulle miste adgangen til de dybeste hemmeligheder, hvis ikke de fik en permanent tilladelse.

Det skulle senest ske fredag, og det er altså ikke sket for Kushner.

Kushner har generelt været en af Trumps mest betroede rådgivere. Men den seneste udvikling har sat gang i spekulationer om, at Kushners rolle måske bliver mindre i fremtiden.

Det afviser Kushners advokat Peter Mirijanian dog.

»Det er ikke usædvanligt, at det tager tid at få en permanent sikkerhedsgodkendelse i en ny administration,« siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Jared Kushner kom også i søgelyset i sidste uge, da den særlige anklager Robert Mueller vendte interessen mod ham.

Mueller, der blandt andet undersøger Trump-lejrens tilknytning til Rusland, har således sat Kushner i forbindelse med en række nye internationale forbindelser.

Kushner skal således blandt andet have holdt et hemmeligt møde med kinesere i tiden mellem Trumps valgsejr og indsættelse.

/ritzau/