Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Donald Trumps svigersøn er snart klar med en fredsplan for Mellemøsten – og den involverer ikke en tostatsløsning for Israel/Palæstina.
Sådan lød det torsdag aften fra Jared Kushner, der er gift med Trumps datter Ivanka og rådgiver for Trump i spørgsmål om Mellemøsten. Han blev torsdag aften interviewet af tænketanken Washington Institute om den kommende fredsplan, som han har stået i spidsen for og lovet at fremlægge i juni.
Planen skal blandt andet tage livtag med, hvordan den årtier lange konflikt mellem israelere og palæstinensere skal løses. Og Kushners udtalelser tyder på, at fredsplanen vil komme til at adskille sig væsentligt fra andre fredsforhandlinger mellem de to stridende parter i konflikten.
USA tager nemlig afstand fra den tostatsløsning, som siden starten af 90erne ellers har været på forhandlingsbordet, fortalte Jared Kushner, da han blev interviewet af Washington Institute torsdag, ifølge The Guardian.
»Hvis du siger tostatsløsning, så betyder det én ting for israelere og noget andet for palæstinensere,« forklarede Kushner under interviewet og tilføjede:
»Så vi sagde, du ved, lad os bare lade være med at sige det.«
Derfor er ordet tilsyneladende udelukket fra den nye plan.
Det palæstinensiske lederskab, som kontrollerer Vestbredden, har indtil nu nægtet at være del af enhver fredsforhandling, som Trumps regering skal være mægler i.
At Trump har rykket den amerikanske ambassade til Jerusalem – som både palæstinensere og israelere anser for at være deres hovedstad – ser de som et bevis på, at han er for tæt på Israels regering og ikke kan være objektiv i forhandlingerne.
Derfor har Kushner tilsyneladende heller ikke talt med den palæstinensiske regering for at høre, hvad de ønsker af et nyt fredsforslag. Men han nævnte torsdag aften, at han havde talt med »palæstinensiske forretningsfolk« og »almindelige borgere«, som anså planen for at være »meget acceptabel«.
Han sagde i øvrigt, at han ikke fortrød beslutningen om at rykke den amerikanske ambassade til Jerusalem – selv om det måske har skabt yderligere splid mellem Trumps regering og den palæstinensiske ledelse.
»På den lange bane tror jeg, at det kommer til at hjælpe, fordi vi bliver nødt til at begynde at erkende sandheder, og jeg tror, at da vi anerkendte Jerusalem (som Israels hovedstad, red.), så var det en sandhed – Jerusalem er Israels hovedstad, og det ville alligevel være en del af enhver endelig aftale,« siger han.
Kushner sagde ellers ikke meget om indholdet af den nye fredsplan, men pegede dog på, at den kunne blive et nyt »udgangspunkt« for at løse konflikten mellem israelerne og palæstinenserne. Han mener i øvrigt, at den kan gavne palæstinensernes økonomi, skriver Axios.
Benjamin Netanyahu, der for ganske nylig genvandt regeringsmagten i Israel, har under valgkampen lovet, at han vil annektere de ulovlige bosættelser i de israelsk-besatte palæstinensiske områder.
Der bor millioner af palæstinensere på Vestbredden, som siden 1967 har været militært besat af Israel. I samme periode er hundredtusindvis af israelske bosættere flyttet ind på Vestbredden, selv om det er ulovligt ifølge både FN og international lov.
Bliver bosættelserne annekteret, sådan som Netanyahu har lovet, vil de altså officielt blive israelsk territorium.
FN, Israel og palæstinenserne udstak principperne for en tostatsløsning under fredsforhandlingerne i begyndelsen af 90erne. Dengang underskrev de to parter den såkaldte Oslo-aftale, som for første gang skitserede, hvordan en tostatsløsning skulle tage sig ud på landkortet.
Vestbredden blev i samme ombæring opdelt i tre zoner, som i varierende grad fik palæstinensisk selvstyre. På længere sigt var det meningen, at hele Vestbredden skulle blive en sammenhængende og selvstændig palæstinensisk stat. Det voksende antal bosættelser på Vestbredden har med tiden gjort det fremtidsscenarie svært at realisere.