Trumps søster går på pension – og undviger undersøgelse om skattebedrag

En intern undersøgelse mod den nu pensionerede dommer Maryanne Trump Barry blev åbnet sidste år. Hvis hun havde rådgivet sin far og sine søskende om juridiske spørgsmål, så de kunne undvige skatteregler, havde hun så som dommer begået embedsmisbrug?

Maryanne Trump Barry er berettiget til en ydelse på 1,4 millioner kroner, mens hun er på pension, skriver The New York Times. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Var det embedsmisbrug, da Maryanne Trump Barry deltog i skattefiduser med sine søskende? Undersøgelsen, der skulle finde svar på det spørgsmål, er nu blevet bremset.

Ikke fordi den 82-årige dommers navn er blevet renset. Hun er såmænd bare gået på pension. Det betyder, at retten ikke kan gennemføre den interne undersøgelse, som var påbegyndt mod hende, skriver The New York Times.

I oktober sidste år blev en intern undersøgelse af hende iværksat på baggrund af en række klager over dommerens virke. De bundede i en afsløring i The New York Times, som skildrede, hvordan Trump-familien havde deltaget i skattefiduser op gennem 90erne. I nogle af tilfældene var der tale om direkte skattebedrag, konkluderede The New York Times' afsløring dengang.

Sammen med sin bror, præsident Donald Trump, havde Maryanne Trump Barry blandt andet skabt en falsk virksomhedskonstruktion, der tillod hende og hendes søskende at modtage flere millioner kroner fra deres forældre som pengegaver, de ikke skulle betale skat af. I sit virke som dommer var hun også i stand til at rådgive sin far om juridiske spørgsmål, skrev The New York Times.

Charles Harder, der er en af Trumps advokater, har gentagne gange benægtet indholdet i The New York Times' artikel om Trump-familiens skattefiduser.

»Der blev ikke begået bedrageri eller skattesvig af nogen. De fakta, som The New York Times baserer sine anklager på, er ekstremt ukorrekte,« sagde han i en pressemeddelelse sidste år ifølge CNN.

Men hvis Maryanne Trump Barry vitterligt rådgav sin far om juridiske spørgsmål, så han og resten af familien kunne undvige skatteregler, var den rådgivning så faktisk embedsmisbrug? Det mente dem, der efter afsløringen i The New York Times begyndte at sende klager til hendes arbejdsgiver.

Maryanne Trump Barry er 82 år, og hun har ikke dømt i sager i mere end to år, skriver The New York Times – men hun var indtil for ganske nylig endnu ikke gået på pension. I stedet var hun registreret som en såkaldt »inaktiv« dommer. Det betød, at hendes arbejdsgiver stadig kunne åbne en undersøgelse mod hende på baggrund af de klager, som retten havde modtaget.

I februar lod retten anklagerne vide, at undersøgelsen havde deres »fulde opmærksomhed«. Ti dage senere gik Maryanne Trump Barry på pension. Nu måtte anklagerne have besked én gang til: Undersøgelsen var droppet. Pensionerede dommere kan nemlig ikke blive centrum for interne undersøgelser.

Maryanne Trump Barry er berettiget til en ydelse på 1,4 millioner kroner, mens hun er på pension, skriver The New York Times.